Belföld
Gyál, 2011. szeptember 2.
Egy fáradt fiú ül az első osztályosok testnevelésóráján a gyáli Bartók Béla Általános Iskolában. Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője július 5-én bejelentette, hogy 2012 szeptemberétől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány. A 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében megírta: délutáni napközis foglalkozás keretében szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Divatba jöhet az egyentesicucc, bár a minisztérium nem tud róla

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 05. 05. 13:06

Egy budapesti iskolából jutott el hozzánk egy email,

amelyben a “Minisztérium kérésére” küldenek tájékoztatást a szülőknek a tesicucc.hu oldalról.

Az eddig nem ismert honlapról kiderül, a vállalkozás célja, hogy „megbízható minőségű, trendi, mégis megfizethető áru sportfelszereléshez” juttassa az iskolásokat. Elsőre valóban úgy tűnik, mintha a kezdeményezés az Emberi Erőforrások Minisztériumával közös lenne. A szülőknek küldött tájékoztatás ugyanis így kezdődik:

Az Emmi 2015 óta sikeresen működteti a Sport legyen a Tiéd! programot. A minisztérium kezdeményezéshez illeszkedik az a tesicucc program, amelynek képviselője iskolánknak is kedvező lehetőséget kínál.

A tesicucc iskolákhoz eljuttatott üzenetének második bekezdésében pedig szintén az Emmi támogatásával indult programról és annak céljairól írnak. Ezért megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy

  • miért lenne hasznos a minisztérium szerint, ha minél több iskolában a cég által kínált ruhákat hordanák testnevelés órán?
  • mit lehet tudni az egyedüliként megjelölt forgalmazóról, a Next Competency Zrt.-ről?
  • mi alapján választották vagy ajánlják őket?

A válaszban azt írták,

a minisztérium és annak háttérintézményei nem küldtek tájékoztatót és nem is kértek senkit, hogy tájékoztatót küldjön a megnevezett portál tevékenységével kapcsolatban.

Ugyanezt mondta a 24.hu-nak Mihályi Endre, a Next Competency Zrt. tulajdonosa. Azt mondta, ajánlatuk teljesen független az Emmitől, amelyet bár megkerestek ötletükkel, választ sem kaptak onnan. Vállalkozásuk célját úgy foglalta össze, a mindennapos testnevelés bevezetése után,

ha már nincsenek normális tornatermek, legalább legyenek rendes felszerelések.

Hogy egyszerű félreértésről van szó, vagy más iskolák is úgy értelmezték-e a levelet, mintha a cégnek köze volna a minisztériumhoz, nem tudni, az viszont biztos, hogy az iskolák érdekeltek abban, hogy együttműködjenek a tesicuccos vállalkozással.

Mihályi Endre elmondta, elképzeléseik szerint a kezdeményezéssel mindenki jól jár, hiszen a bevétel 40 százalékát átutalják az iskola alapítványának vagy egyesületének, amelyet szabadon felhasználhatnak. Vagyis a haszonmegosztás elvén működne a program: ha egy iskolában száz diák rendel az oldalról, akkor az intézmény 53 ezer forinttal gazdagodik. 400 megrendelés esetén pedig 210 ezerrel.

Bár az iskolák érdekeltté tétele ilyen módon legalábbis újszerű, a felszerelésért kért ár valóban kedvezőnek tűnik, az alsó tagozatosok 6700 forintért kapnak két pólót, egy lány leggingset vagy fiú tornanadrágot és egy pár edzőcipőt. A felsősök 7500 forintért juthatnak hozzá a tesicucchoz.

Kép: tesicucc.hu

A Decathlon kínálatával összehasonlítva, ott

A felszerelések minőségét ortopéd szakorvos, sportegészségügyi szakember vizsgálja, az első vizsgálatok során a teljes szett kiváló minősítést kapott – mondta a cég tulajdonosa.

A cég egyébként szinte az összes hazai iskolába elküldte már ismertetőjét, és tájékoztatásuk szerint az intézmények 60-70 százaléka érdeklődőnek tűnt.

(Kiemelt képünk illusztrácó. MTI / Koszticsák Szilárd)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.