Belföld

Paks II.: 100 millió eurót költöttünk el csak az előkészítésre

Lázár János szokásához híven a kormányinfón számol be arról, hogy a kormány mit miért tesz. Élő közvetítésünket itt követheti.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter  elmondta: a Paks II. projekttel nem köteleztük el magunkat Oroszország mellett, hiszen a fűtőanyag mástól is beszerezhető. A hiteltől sem függünk, mert magunktól vagy más pénzügyi tranzakcióval – esetleg az orosz kölcsönnél olcsóbban – is állni tudjuk a költségeket. Eddig 100 millió eurót költöttünk el Paks II. előkészítésére.

Mint ismert, a paksi bővítés saját minisztert kap, Süli János személyében, aki május 2-án teszi le hivatali esküjét. Azért volt szükség külön tárca nélküli miniszterre, mert Orbán Viktor szerint a projekt akkora hatással van a nemzetgazdaságra és a GDP-re, hogy kiemelten kell kezelni. A kivitelezésért felelős projektcég tulajdonjoga átkerül a miniszterhez, kivéve az Európai Bizottsággal való egyeztetés jogát, ez a miniszterelnöknél marad. Kalocsánál Duna-híd épül – ennek felgyorsítása mindenképpen szükség lesz Lázár János szavai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik