Belföld

Orbán: Sosem voltam vagyonos ember, most sem vagyok, nem is leszek

Vona Gábor még mentelmi jogáról is lemondana, csak hogy bíróságon találkozhasson a miniszterelnökkel.
Kapcsolódó cikkek

Miniszterelnök úr, önnek strómanja-e Mészáros Lőrinc?

Vona Gábor tette föl ma ezt az azonnali kérdést Orbán Viktornak. Majd állattani ismereteit fitogtatva figyelmeztetően hozzáfűzte: „Hazug embert hamarabb utolérik, mint a félszemű kuvaszt.”

„Ön a diktatúra ellen küzdött, s mivé lett mára?” – így Vona, aki azt is javasolta, „mondjunk le a mentelmi jogunkról, s döntse el a bíróság, kicsoda Mészáros Lőrinc, kicsoda Orbán Viktor, kicsoda Vona Gábor”.

Sosem volt, sosem lesz semmiféle strómanom. Sosem voltam vagyonos ember, most sem vagyok, nem is leszek… Minden ettől eltérő állítást határozottan visszautasítok.

Ez Orbán válasza. A kormányfő szomorú attól, hogy a kabinetjének tagjai „hétről hétre kénytelenek eltűrni, hogy bűncselekménnyel vádolják őket ellenzékiek”.

Pofátlanságok

Szintén az azonnalik között Schiffer András vezette fel, hogy bár a Fidesz 2009-ben hadat üzent a pofátlan jövedelmeknek, most mégis „megint be akarják terjeszteni azt a pofátlan törvényt”, ami emeli az állami vezetők, köztük a jegybankelnök bérét.

MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

A miniszterelnök azzal ugrott félre a szembesítéstől, hogy a válság idején spórolni kellett, most viszont versenyképessé kell tenni az állami topszférát, ugyanis még a V4-átlagnál is kevesebbet keres egy magyar főfőnök.

Vajon offshore-oztak-e fideszesek? Erről azonnalizta Orbán Viktort a jobbikos Szilágyi György, aki úgy véli:

A miniszterelnökhöz közeli offshore-lovagok vannak az országban, és mindent megtehetnek.

Szilágyi György követelte, a vizsgálatok terjednek ki Andy Vajna cégeire, valamint „a letelepedési kötvényekkel üzletelő” magyar offshore-osokra is.

Orbán érzelmesen kezdte válaszát, elárulta, „mindig lehangol, ha egy tiszteletre méltó képviselőtársam tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot”, majd közölte, az elmúlt években negyvennégyezer céget vizsgáltak át, csekkolandó, hogy valóban a hivatalos tulajdonos áll-e a mögött.

A minapi botrány kapcsán arról beszélt a kormányfő, hogy „ma tartott ülést a nemzetbiztonsági kabinet, nyomozócsoportokat hoztunk létre a NAV-nál és a rendőrségnél…reméljük, lesznek eredmények”. Ezt, mármint az eredményességet még az sem vetheti vissza, hogy a szocik volt pénztárnoka, „Boldvai László ügyében az osztrák ügyészség nem ad ki információt”.

Idézzük a kormányfőt:

A magyar állam számára világos szabályok vannak arra, kivel lehet üzletet kötni. És ezeket a szabályokat be is kell tartani. Három napja derült ki a panamai ügy, megértem, hogy türelmetlen, de arra kérem, adjon még nekünk egy-két hetet.

Schiffer Andrással is offshore-ügyben akasztott tengelyt a miniszterelnök. A zöld politikus kiseprűzné az offshore-ozókat az országból, és úgy véli, Orbán személyesen felelős azért, hogy az általa életre hívott nemzeti burzsoázia hol adózik jövedelme után.

A mi közösségünk nem kommuna, nem kibuc. Mindenki a maga döntéseiért vállalja a következményeket.

Így szólt a kormányfő válasza. Orbán szerint abszurd, hogy felelősséget kellene vállalnia mások döntéseiért, azt azért megjegyezte, hogy „mindenkinek ott kell adózni, ahol az ember megkereste azt a pénzt”.

MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Amúgy a miniszterelnök nem szereti a nemzeti burzsoázia kifejezést, mert azt „a kommunisták hurcolták be az országba, hogy aztán a burzsoának nevezetteket kihurcolják az országból”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik