Gazdaság

Meddig bírja a pénzügyminiszter?

Csak ebben az évben másodjára srófolta fel a hivatalos hiánycélt a Pénzügyminisztérium, legutóbb kedden emelkedett 8-ról 8,6 százalékosra az idei deficitprognózis. Veres János széke ezzel együtt stabilnak látszik, nem úgy, mint annak idején László Csabáé volt. Neki sokkal kevesebbért kellett távoznia.

London: a kormány feladta a céldátumot

Veres János szavait londoni elemzők úgy értelmezték, hogy a kormány burkoltan, de hivatalosan is feladta az euróbevezetési céldátumot. A JP Morgan várakozása szerint a hivatalos céldátumot több évvel, “2012 körüli időpontra” fogják kitolni. A Goldman Sachs befektetési csoport szintén úgy látja, hogy az útépítési kiadások költségvetési elszámolásával lehetetlen lesz teljesíteni a 2010-es eurócsatlakozási céldátumot. A ház szerint – a választási ciklus miatt is – a következő hiteles időpont 2013-2014 lenne, lehet azonban, hogy a kormány a konvergenciaprogramban 2011-2012 körüli csatlakozást fog megcélozni. A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének elemzői is úgy értelmezik Veres János előző napi brüsszeli kijelentését, hogy Magyarországnak “már nincs hivatalos euróövezeti belépési céldátuma”. A ház szerint „az egyre kevésbé reális” 2010 fenntartása negatív hatással járna a kormány hitelességének megítélésére, és rövid távon nyomást gyakorolna a befektetői hangulatra a magyar piacon.

Kedden Brüsszelből érkezett a hír: Veres János az autópálya-építések költségvetésen belüli elszámolását javasolja a kormánynak. Ez az idei 8 százalékos hiánycélt 0,6 százalékponttal, a jövő évit 0,9, a 2008. évit pedig 0,1 százalékponttal emeli.

Számítottak rá

A legutóbb június elején – durván – megemelt hiánycél így ismét veszni látszik, nem beszélve arról, hogy az eddig is teljesíthetetlennek tűnő maastrichti kritériumok (az euróbevezetés céldátumával együtt) egy lépéssel megint távolabbra sodródtak. Ezzel párhuzamosan viszont az eddig csak „worst case scenario”-ként emlegetett – 10-12 százalékos GDP-arányos deficitről szóló – legborúsabb elemzői előrejelzések beteljesülése megfogható közelségbe került.

A piac eddig is ismert kockázati tényezőként számolt az autópálya-építések és egyéb egyedi tételek elszámolásával, fogalmaztak a lapunk által megkérdezett hazai makroelemzők, ezért nem okozott nagy meglepetést a bejelentés. Csupán enyhe gyengüléssel reagált a forint kurzusa, mert, mint a piacon vélekednek, a befektetők most elsősorban a konvergenciaprogrammal kapcsolatos hírekre koncentrálnak, és egyébként is kedvező a nemzetközi hangulat.

Újabb hitelességi próba

A fiskális politika hitelessége szempontjából viszont nem egyértelműen ítélik meg a lapunknak név nélkül nyilatkozó szakértők az újabb pénzügyminiszteri bejelentést. Pozitívan értékelik, hogy a sokat vitatott tételeket mégis a költségvetésen belül igyekszik elszámolni a kormány, negatív aspektus azonban, hogy a hiányszámot ilyen gyakorisággal – és mértékben – módosítják.

A kormány befektetők előtti hiteltelensége az euróbevezetés céldátumával kapcsolatban is többször felmerült már, a londoni és hazai elemzők árgus szemekkel lesik a készülő konvergenciaprogram ezen pontját. Kormányrészről időnként már lehet olyan kommunikációt hallani, hogy nincs hivatalos céldátum, és annak meghatározása többek között a Konvergenciatanáccsal és a jegybankkal folytatott tanácskozások eredménye lesz, ám az eddig megjelölt 2010-es időpontot hivatalosan még nem adták fel (jóllehet londoni elemzők szerint a keddi bejelentés burkoltan épp ezt jelentette – lásd a keretes írást). A piaci szereplők véleménye viszont már jó ideje egységesnek látszik: 2008-ig nem fogunk tudni megfelelni a maastrichti kritériumoknak.

Meddig marad a pénzügyminiszter?

A pénzügyi kormányzás hitelességének helyreállítása érdekében végső soron a „fejcserés támadás” eszközét is be szokták vetni, így a kérdés magától adódik: mennyit bír még el Veres János miniszteri bársonyszéke?

Elég, ha csak 2004. január 7-ét idézzük fel, amikor is az akkori kormányfő, Medgyessy Péter bejelentette az akkori pénzügyminiszter, László Csaba menesztését. A hivatalos indoklás úgy szólt: elszaladt a 2003-as államháztartási hiány, miután a tervezett 4,5 százalékos GDP-arányos deficit előbb 5,2, majd végül 5,6 százalékos lett. Medgyessy Péter azt is hozzátette, hogy „a kormány hitelessége és presztízse szempontjából nem engedheti meg az államháztartás ilyen eltérését, és a deficit mértéke szükségessé teszi személyi konzekvenciák levonását is”.

Ehhez képest az államháztartás idei hiányának többszöri megugrása és az euróbevezetés egyre nyilvánvalóbb csúszása ellenére Veres János széke szokatlanul stabil. Elemzői körökből úgy vélik: amennyit lehet, még Veres nyakába varrnak, hogy a költségvetés kiigazítása után remélhető babérokat már egy új miniszter arathassa le…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik