Gazdaság

Veres tovább emelné a hiánycélt

Az autópályaépítések költségvetésen belüli elszámolását javasolja a pénzügyminiszter a kormánynak, amely az idei 8 százalékos hiánycélt 0,6 százalékponttal, a jövő évit 0,9, a 2008. évit pedig 0,1 százalékponttal emeli – jelentette be Veres János pénzügyminiszter.

„Miután mindenki előtt ismert, hogy az eddigi hiánycélon túl terveztük az autópálya-költségek elszámolását, ezért azt javasoltam, hogy a kormány vizsgálja felül a vitákra alapot adó eddigi elszámolási gyakorlatot” – nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek kedden.

Az autópálya-elszámolásokkal kapcsolatos kockázatok csökkentése és az egyértelmű elszámolás feltételeinek megteremtése érdekében a pénzügyminiszter a korábbi eljárás megváltoztatását javasolta a kormánynak.

Idén 0,6 százalékkal nő a hiány

Veres János elmondta, hogy az államháztartási hiánycél teljesülését tartalmilag ez nem veszélyezteti, de számszerűsítve az idén az autópálya-építések beszámítása a költségvetésbe az idei 8 százalékos hiányt 0,6 százalékponttal, a jövő évit 0,9, a 2008. évit pedig 0,1 százalékponttal emeli.

A hétfői, 50 bázispontos jegybanki kamatemelés Veres János szerint nem veszélyezteti a hiánycél teljesülését, még kezelhető szint az államháztartás kamatkiadásainál. Hozzátette: bízik abban, hogy jelentősebb nemzetközi kamatemelésre nem kerül sor. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a következő két évben nem számítanak a 2006-os kiadási szintek emelkedésére a közszféra működési költségeinél. Ez igaz a dologi és a bértömegkiadásokra is, differenciálásra azonban lehetőség lesz – mondta.

„Az autópálya-kiadások elszámolása statisztikai kérdés, az elszámolás módjának változása makroszintű keresleti hatással nem jár” – mondta el Veres.

Brüsszelben tárgyalnak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter és a két kormánybiztos, Bajnai Gordon és Draskovics Tibor kedden délután folytat munkamegbeszélést Brüsszelben Joaquín Almuniával, az EU pénzügyi biztosával és munkatársaival.

Veres János hangsúlyozta: eddig is havi rendszereséggel egyeztettek a pénzügyi biztossal arról, hogy milyen intézkedéseket hozott meg a kormány saját hatáskörben, és mi az amit a parlament elfogadott. „Ebbe a folyamatba illeszkedik a mai látogatás, és a következő hetekben is munkakapcsolatban maradunk a bizottság ezzel foglalkozó munkatársaival a konvergenciaprogram benyújtásáig” – tette hozzá.

A konvergenciaprogram alaptételének nevezte Veres János az összes lehetséges bizonytalansági körülmény csökkentését, a benyújtást megelőzően. „Az autópályépítés elszámolásával kapcsolatos kérdéseket is szeretnénk egyértelművé tenni, hogy utólag ne merülhessen fel probléma, és a későbbiekben ne kelljen korrekciós tényezőket alkalmazni a nyugdíjon kívül” – mondta a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik