Gazdaság

Veres: ezermilliárddal nagyobb a hiány

A kormányzati intézkedések nélkül ezermilliárd forinttal több lenne az államháztartás idei hiánya, a megszorítások révén ebből 350 milliárd forint lefaragható – ígérte Veres János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője nem tartja indokoltnak a pótköltségvetést, és 2007-re ezermilliárd forintos hiánycsökkentést tervez.

A tervezett megszorító intézkedések megtételét követően idén nyolc százalék lehet az államháztartás eredményszemléletű, GDP-arányos hiánya, nyugdíjreform-korrekcióval – erősítette meg Veres János pénzügyminiszter Gyurcsány Ferenc parlamentben elhangzott szavait csütörtökön sajtótájékoztatón.

Veres János ismertette: a tervezett intézkedések nélkül az államháztartás deficittöbblete ezermilliárd forint lenne. Az idén az intézkedésekkel a deficit 350 milliárd forinttal csökken a tervek szerint, ennek fele kiadáscsökkentés és fele bevételnövelés. Konkrétumokat nem ismertetett. A 2007-es deficitmérséklés tervezett mértéke ugyanakkor szintén 1000 milliárd forint.

Euró lesz, pótköltségvetés nem

Veres János megerősítette: továbbra is azzal számolnak, hogy 2008-ban az ország teljesíti a maastrichti kritériumokat. Ugyanebben a szellemben nyilatkozott egyébként Kóka János is csütörtökön a CNBC hírtelevíziónak adott nyilatkozatában, amelyben közölte: Magyarország 2008-ban be szeretne lépni az ERM II árfolyamrendszerbe.

Ezzel nyilvánvalóan azokat a kétkedéseket igyekeztek eloszlatni, amelyek a piacon újfent erőre kaptak. A lapunknak nyilatkozó elemzők közül is volt, aki a nyolcszázalékos új prognózist hallva már matematikai esélyt sem adott a maastrichti kritériumok 2008-as teljesíthetőségének, és a délelőtt folyamán már a pótköltségvetés szükségessége is felmerült.

Pótköltségvetés benyújtását azonban Veres János nem tartotta indokoltnak, mint mondta, az csak a folyó kiadások jelentős megugrása esetén válna szükségessé. A folyó tételek változása viszont nem éri el azt a mértéket, ami a pótköltségvetést indokolná.

Részletek a jövő héten

A pénzügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatójára azután került sor, hogy a kormányprogram parlamenti vitájában Gyurcsány Ferenc bejelentette: már az idén is hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, és ezután nagyjából nyolc százalék lesz az államháztartás idei konszolidált és összevont hiánya.

Gyurcsány Ferenc közölte: az egyensúly javítása érdekében csökkentik az állam működési kiadásait. A következő évre vetítve ez több száz milliárd forintot fog jelenteni, és szintén több száz milliárd forinttal növekednek az állam bevételei. Konkrétumokat sem a kijelölt miniszterelnök, sem Veres János nem említett, de mint mondták, az Országos Érdekegyeztető Tanács szombati ülése után, legkésőbb a jövő hét elején nyilvánosságra hozzák a részleteket.

Az intézkedések hatására “a következő évben az állam közel ezermilliárd forinttal kevesebbet fog költeni, azaz ennyivel több mozgásteret fog hagyni” – tette még hozzá Gyurcsány Ferenc.

350 milliárd forintos kiigazítás

“Túl vagyunk a legrosszabbon” – kommentálta a 2006. évi hiány bejelentését Török Zoltán. A Raiffeisen Bank elemzője úgy látja, hogy az ezermilliárd forintos korrekcióval a jövő évi hiány már jelentős javulást mutat majd.

Az idei évben feltehetően az adók és az energiaárak emelésével valósítja meg a 300-400 milliárd forintra tehető kiigazítást a kormány, de jövőre az egészségügyi kiadásokhoz éppúgy hozzá kell nyúlni, mint a szociális támogatások és térítések rendszeréhez – mondta Török Zoltán, hozzáfűzve, hogy 2006-ban a kormány 1300 milliárd forintot fordít az egészségügyre, 650 milliárdot a szociális támogatásokra, illetve térítésekre, miközben a nyugdíjkiadások összege 2250 milliárd.

A kiigazítás során a munkáltatói járulékokat nem szabad emelni, mert az tovább rontja az adófizetési morált – hangsúlyozta Heim Péter. Az Aegon Magyarország vezető közgazdásza azonnali beavatkozást tart szükségesnek idén a gyógyszerkassza elfutása miatt, hiszen enélkül az eredetileg tervezett 330 milliárd forintos hiány akár 80 milliárddal is több lehet.

A kiigazítás során szükséges adónövelő intézkedéseknek elsősorban a fogyasztást kell terhelniük – mondta Heim Péter, aki úgy véli, hogy a piacon a bejelentések után már nem várható hevesebb reakció. Véleménye szerint a befektetők az európai és amerikai kamatemelési folyamatokra jobban figyelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik