Tudomány

Ezért érdemes fekete fokhagymát enni

ma-no / Getty Images
ma-no / Getty Images

A fekete fokhagyma nem büdös, viszont egészséges és a környezetvédelmet is segíthet – olvasható a Queenslandi Egyetem közleményében, amely ezt az ételt igyekszik népszerűsíteni. A fekete fokhagymát egyszerű fokhagymából készítik fermentálással, amely során hetekig kontrollált páratartalom alatt tartják a zöldséget.

Közismert, hogy a fokhagymának számos jótékony hatása van, azonban az erős íze és szaga sokakat eltántorít attól, hogy nyersen fogyasszák. Ami probléma, hiszen az egészséges hatásai lecsökkennek, ha megfőzzük, megmelegítjük. A fekete fokhagyma viszont megőrzi a hagyományos fokhagyma összes előnyét, de az erős szag nélkül, íze pedig édeskés.

Korábbi tanulmányok szerint ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, jó hatással van a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is.

A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete fokhagyma édes íze, és puha állaga miatt kiváló nassolni való, amely egészséges is. Ráadásul, ha ez az étel elterjedne világszerte, azzal a környezetnek is segíthetnénk, hiszen csökkenthetnénk az élelmiszer-pazarlást. Évente ugyanis több tonna fokhagymát dobnak ki még azelőtt, hogy a boltok polcaira kerülhetnének, mivel nem felelnek meg a szupermarketek feleslegesen szigorú követelményeinek. Arra azonban tökéletesen alkalmasak lehetnének, hogy fekete fokhagymát készítsenek belőlük, amelyek aztán bekerülhetnek a kínálatba.

Kapcsolódó
Ezért érdemes mélyhűtőbe rakni a kenyeret
Meglepően kedvező hatásai lehetnek a kenyér lefagyasztásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik