Gazdaság

A Bombardier továbbra is keresi az igazát

A Bombardier keresetet nyújtott be a Közbeszerzések Tanácsának Közbeszerzési Döntőbizottságának (KDb) a motorvonattenderben hozott döntése egy része ellen – erősítette meg a KDb elnöke, Deli Betty.

A KDb elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a keresetet a Bombardier május 17-én juttatta el a döntőbizottsághoz, az eljárási rend szerint a KDb küldi azt tovább a bíróságnak, amire 5 munkanap áll rendelkezésére.

A Magyar Hírlap és a Népszabadság csütörtöki számában adott hírt arról, miszerint a Bombardier a Fővárosi Bíróságon szeretné elérni, hogy vizsgálják felül a KDb-nek azt a döntését, amely elutasította a MÁV motorvonat-beszerzési tenderére a Stadler által benyújtott ajánlat tartalmi elemeit kifogásoló Bombardier-kérelmet.

“A Bombardier sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a kereset benyújtására vonatkozó sajtóhíreket” – mondta Dian József a Bombardier-MÁV Kft. igazgatója. Annyit közölt: a német Bombardier Transportation GmbH, mint ajánlattevő fenntartja a további jogorvoslat keresésének lehetőségét. A FigyelőNet kérdésére a cégnél elmondták, hogy ebbe beleértendő az is, hogy esetleg a brüsszeli hatóságokhoz fordulnak.

A MÁV Rt. március 18-án a Stadlert hirdette ki az összesen 60 villamos motorvonat szállítására, karbantartására kiírt kétfordulós pályázat nyerteseként. A második helyen végzett Bombardier cég nem sokkal az eredmény bejelentését követően nyújtott be jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A KDb a május 2-án hozott határozatában a Bombardier által benyújtott kérelem néhány pontját figyelembe véve lényegében megsemmisítette a MÁV-nak a pályázat lezárásra vonatkozó döntését. Ugyanakkor elutasította a Bombardiernak a győztes Stadler-ajánlat formai elemei ellen emelt kifogását. A KDb határoztában 15 napot határozott meg a jogorvoslati kérelem benyújtására.

Az érintett felek – a Bombardier és a Stadler – képviselői akkor úgy nyilatkoztak, hogy saját győzelmüket remélik és készek az ártárgyalások folytatására.

A MÁV Rt. ezt követően folytatta az ártárgyalásokat a Stadler Bussnang AG. és a Bombardier Transportation GmbH képviselőivel a 120-130 milliárd forint értékű motorvonat-tenderben, június elejére ígértek végeredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik