Élet-Stílus

Halálos derbi Szicíliában

Olaszországban elmarad a vasárnapi Internazionale-Roma rangadó, de a válogatott szerdai, Románia elleni barátságos meccse is. Haláleset miatt szünetel a calcio.

Az olasz labdarúgó szövetség (FIGC) határozatlan időre, azonnali hatállyal felfüggesztette a profi és amatőr mérkőzéseket azok után, hogy Cataniában egy rendőrségi alkalmazott halálát követelte a tizenöt letartóztatással és 2-1-es palermói győzelemmel zárult péntek esti szicíliai derbi.

Szünetel az olasz labdarúgás

Az FIGC részéről bejelentették, hogy a hétvégi bajnoki fordulók mellett az U 21-es nemzeti csapat Belgium elleni keddi, illetve a világbajnok válogatott szerdán esedékes Románia elleni barátságos találkozóját is elhalasztják. Luca Pancalli ügyvezető szerint a történtek komoly következményekkel járhatnak a tavaly májusban kipattant bunda-botrány után újabb megrázkódtatást szenvedő olasz labdarúgásban. Az ügyvezető a múlt vasárnap több olasz városban is elharapózó szurkolói erőszakot követően már hét elején felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetség a bajnokságok szüneteltetését fontolgatja. „A pénteken történteknek semmi közük sincs a labdarúgáshoz, így nem maradt más hátra, mint meghozni a fájdalmas döntést: a calcio leáll. Egy nap sajnos nem elég, ugyanis drasztikus lépésekre van szükség. A helyzet tarthatatlan.”

Botrány a lelátón

A jelenleg a Serie A ötödik helyén tanyázó Catania, illetve a dobogós Palermo találkozóin rendre felfokozott a hangulat – a két klub ultrái között ugyanis több évtizedes hagyománnyal bír a rossz viszony. Péntek este biztonsági okokból korábban kezdték a találkozót, s végül kiderült, hogy ez okozta a bajt. A Palermo szurkolóinak egy része ugyanis kint rekedt, s bár félidőben elfoglalhatták helyeiket az Angelo Massimo stadion lelátóin, nem sokkal később, a 60. perc tájékán a Catania és a Palermo kemény magja egymásnak esett. A csendőrség könnygáz-gránátokkal fékezte az indulatokat, ám a keletkezett köd miatt a mérkőzés több mint félóráig szünetelt, s a két együttes játékosai az öltözőbe vonultak.

A találkozó végül egygólos vendégsikerrel végződött – hazai részről Caserta (59.), míg a palermóiaktól Caracciolo (51.) és a vitatott körülmények között betaláló Di Michele (84.) volt eredményes. A hármas sípszó után azonban ismét elszabadult a pokol, s a két csapat Molotov-koktélokkal és alkalmi petárdákkal felszerelt ultrái immár Catania utcáin ütköztek meg a hivatalos szervekkel. Az összecsapásnak több száz könnyebb sérültje volt, míg az olasz hírügynökség, az ANSA arról értesült, hogy több tucatra tehető a súlyosabb sérültek száma.


Meghalt egy rendőr

A stadion körüli zavargások sajnálatos módon élet-áldozattal jártak. Az egyik intézkedő tisztet, Filippo Racitit arcon találta egy házilag készített lövedék, s bár kórházba szállították, nem tudtak segíteni a kétgyerekes, 38 éves családapán. Racitin kívül egy másik, szintén kritikus helyzetben lévő rendőrt is intenzív osztályon kezeltek (a La Gazzetta dello Sport napilap később hírül adta, hogy a sérült rendőr állapota javult).


A két klub részéről értetlenül álltak a történtek előtt. A Catania ügyvezető igazgatója, az összecsapásokat „abszurd horrornak” nevező Pietro Lo Monaco bejelentette visszavonulását, míg a Palermót felkészítő Francesco Guidolin élete „legkeserűbb győzelmének” nevezte a találkozót. Olaszország miniszterelnöke, Romano Prodi szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba: „A pénteki borzalmas események után elsődleges feladatom, hogy együttérzésemet fejezzem ki az összecsapások vétlen áldozatai és családjaik iránt. Meg kell fékeznünk a sportág lezüllését, melyre egyre több drámai jelenség utal.”

A cataniai ügyészség vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, szombat reggelig azonban mindössze az tűnt biztosnak, hogy a tizenöt előzetes letartóztatásban lévő személyek egyike sem hozható kapcsolatba Filippo Raciti halálával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik