Belföld

Orbán Magyarról: Ha ő belső körökhöz tartozott, akkor én nem

BLIKK TALK
BLIKK TALK

Orbán Viktor minden napját azzal kezdi, hogy hivatalában elolvassa a titkosszolgálati jelentéseket. A miniszterelnök a Blikk Talk című műsorában adott félórás interjút, amelyben többek között arról is mondott néhány mondott, hogy miért nem jelentették be, amikor az orosz titkosszolgálatok hackerei megtámadták a külügy szervereit.

Orbán szerint a kiberrendszerekkel kapcsolatban állandó az érdeklődés, és beavatkozási kísérletek „északról, délről, keletről és nyugatról” is jönnek a gyenge pontokat célozva.

Nekem nem az a dolgom, hogy fölfedjem a világ előtt, hol vannak a gyenge pontok, ilyenkor mindig elhárítunk, félretolunk, valahogy az egész ügyet próbáljuk inkább asztal alatt tartani

– állította Orbán, és azt is magyarázta, hogy ha ki is adnának közleményt az esetekről, abban nem lenne sok köszönet, mert nem értené senki, hogy miről van szó.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a magyar titkosszolgálatok állandó kapcsolatban állnak a szlovák szolgálatokkal, ezért minden információja megvan arról, hogy mi törtért a Robert Fico elleni merényletben.

Orbán szerint sokan „fűrészelik” a történtek miatt a szlovák szolgálatokat, de a politikusok esetében teljesen nem lehet kiiktatni a kockázatot, hiszen nem lehet elvárni tőlük, hogy ne találkozzanak az emberekkel. Ezért nincs is abszolút biztonság. Újságírói kérdésre közölte, hogy ő eddig sem hordott golyóálló mellényt.

Orbán hosszan beszélt a fideszes kampány fő csapásirányáról, a béke- és a háborúpártiak összecsapásáról.

Mint mondta, „Európában nem állnak jól a birkózásban”, mert itt van húszegynéhány állam, amelyik határozottan háborúpárti, és van egy Magyarország, amelyik békepárti. Hozzátette, hogy volt egy Szlovákia is, amely éppen átmanőverezte volna magát a békepárti oldalra, de ennek keresztbe tett a merénylet.

Orbán szerint viszont növekszik a békét akaró polgárok aránya, és a politikusoknak sem lehet szembe úszni az árral, ezért – úgy gondolja – az Európa Tanácsban is megváltoznak majd az erőviszonyok.

Az is elhangzott, hogy „nem kell atomtudósnak lenni” ahhoz, hogy felfogjuk, nincs értelme olyan béketárgyalásnak, ahol az egyik fél nincs ott, Putyin és Zelenszkij viszont nem ül le egymással tárgyalni.

A miniszterelnök véleménye szerint két különböző szinten indulnak majd meg a tárgyalások, a „gyenge” Ukrajna és Oroszország tárgyalása mögött lesz egy „igazi tárgyalás” az amerikaiak és az oroszok között, és ennek az eredménye határozhatja meg a következő 20-30 évet.

A belpolitikai kérdésekben főleg Novák Katalin és Varga Judit lemondásával kapcsolatban faggatta a Blikk Orbánt. A miniszterelnök azt magyarázta, hogy az évértékelő beszédében azért minősítette rémálomnak a lemondás körüli időszakot, mert meglepte a helyzet, és az elnökkel kapcsolatos ügyekben eszköztelennek érezte magát

Orbán közölte, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter esetében úgy érezte, hogy vele szemben méltánytalan volt a sors, az elnök asszonnyal viszont nem.

Varga csak egy 20 éves töretlen gyakorlatot követett, amikor aláírta a kegyelmet, az ő esetében túlzást érez, és mint mondta, most is számít Varga is személyes tapasztalataira, tudására.

Orbán közölte a lemondás előtt Novákkal is leült beszélgetni egy kávéra, hiszen „vannak személyes érzelmek, barátságok, ezt nem is akarja megtagadni”. De azt is mondta, hogy „nem volt egy kellemes beszélgetés”.

Magyar Péterről is faggatták a miniszterelnököt. Róla csak annyit mondott, hogy a szóban forgó úriemberrel életében két mondatnál többet nem beszélt.

Vannak mindenféle legendák, hogy ő a belső körökhöz tartozott, hát ha ő a belső körökhöz tartozott, akkor én nem

– mondta Orbán, politikai szerepvállalásával kapcsolatban pedig közölte:

Fel van ez keveredve, mint a kávézacc, majd az emberek eldöntik, hogy mit gondolnak róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik