Belföld

Átlátszó: Soltész Miklós államtitkár egy közútra épített kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a telkéről

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára – egyben a kisebbik kormánypárt, a KDNP alelnöke – egy közútra épített kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a telkéről – derül ki az Átlátszó riportjából.

A politikus egy kis Pest megyei faluban, Budajenőn lakik, és néhány éve megvette a háza melletti közút nagy részét az önkormányzattól. A Soltészék mögötti telekre autóval a közút megmaradt részéről lehetne bejutni, ám az papíron csak 3 méter széles, valójában viszont nagy részét egy betonozott árok teszi ki. Tehát, lehetetlen ott autóval bejutni.

Az egyházügyi államtitkár ráadásul nemrég még egy kocsibeállót is épített az általa megvett, közterület jellegét vesztett területre, és az jócskán rálóg a maradék közútra is, végképp ellehetetlenítve a hátsó telekre való bejutást.

Bár a település polgármestere néhány hete felszólította Soltészt az építmény lebontására, az államtitkár fellebbezett a döntés ellen, így az ügy hamarosan a képviselőtestület elé kerül (a testület összetétele kizárólag független képviselőkből áll – a szerk.).

A hátsó telek tulajdonosa, Ráth Gábor a helyszínen mondta el kálváriáját, amiből világos, hogy a a férfi telkére lehetetlen bejutni autóval.

Soltészék telkéhez 2020-ban csatoltak az utcából egy 91 négyzetméteres területet, amelyért négyzetméterenként 1650 forintot, vagyis nagyjából 150 ezer forintot fizetett. A KDNP-s politikus háza melletti 9 méter széles utcarész akkor 3 méter szélesre csökkent, idén pedig Soltész kérvényezte az önkormányzattól ennek a maradék 3 méter széles résznek a megvásárlását is. A képviselőtestület most azonban egyhangú döntéssel elutasította az államtitkár kérelmét „jogszabályi feltételek hiányában”.

Ezt azzal indokolták, hogy az út közút, ezért nem eladható – először át kéne minősíteni, majd emiatt módosítani a helyi építési szabályzatot. Másrészt a maradék, 3 méter széles útszakasz eladásával az államtitkárék háza mögötti telek közúti kapcsolata megszűnne, ezért a terület értékesíthetetlenné válna, és a tulajdonos jogosan perelhetné be az önkormányzatot kártérítésért.

Az Átlátszó megkereste az államtitkárt kérdéseivel, aki azt írta, hogy a közútból a telkükhöz csatolt 91 négyzetméteres terület „korábban gondozatlan, gazos nyúlványa volt a településnek, ezért több mint 20 éven keresztül mi ápoltuk, mi ültettünk oda növényeket”, s azt az önkormányzattól vásárolták meg „az önkormányzat által kialakított és általunk elfogadott vételáron”. A lap kérdésére azt is közötle, miért szerették volna megvásárolni a maradék területet is: „azért terveztük az önkormányzattól megvásárolni, mert megítélésünk szerint az funkció nélkülivé vált. Az említett terület ugyanis egy korábbi területrendezési térképen kialakítandó járdaként volt feltüntetve.”

A közútra kilógó gépkocsibeállóról Soltész Miklós azt írta,

a saját területünkön épült, településképi hozzájárulás alapján. Az építménnyel kapcsolatban jelenleg jogvitában állunk az önkormányzattal. A vita lezárását követően, a jogerős határozatban foglaltak szerint fogunk eljárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik