Belföld

Csak minden negyedik magyar bízik a kormányban

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A korrupcióról és a közbizalomról készített részletes közvélemény-kutatást a bécsi székhelyű Motivációkutató Intézet az EP zöldpárti frakciójának megbízásából Magyarországon, amelynek eredményét a Népszava ismertette.

Arra a kérdésre, hogy mit tartanak nagy problémának Magyarországon, a legtöbben az inflációt (74,8 százalék), a politikai hatalommal való visszaélést (72,1 százalék) és a kormányzati korrupciót (71,6 százalék) nevezték meg. Az általános korrupciót 64,6, a bűnözést 41,4, a munkanélküliséget 41 százalékuk ítélte a legsúlyosabb gondnak, míg az EU tagságról csak 9,1 százalékuk vélekedett ugyanígy.

A legnagyobb bizalom a rendőrség (63 százalék), az uniós intézmények (62,1 százalék) és a helyi önkormányzatok (54,3 százalék) iránt van a megkérdezettek körében, a legkevésbé pedig a kormányban és köztisztviselőkben bíznak meg (24,5 százalék).

A megkérdezettek 79 százaléka szerint az Orbán-kormány nagyon vagy elég rosszul kezeli a korrupció ellenes harcot. A felmérésben részt vevők 37,2 százaléka azt mondta, hogy a miniszterelnök és közvetlen környezetének minden tagja érintett a korrupcióban, további csaknem 30 százalékuk pedig azt, hogy a többségük – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik