Nagyvilág

Az RMDSZ-elnök beismerte, Orbán „kevert fajú” beszéde miatt nyomták ki őket a román koalícióból

MTI
MTI

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor egy kampányrendezvényen elismerte, hogy Orbán Viktor tusványosi rasszista felhangú kijelentése nyomán zárták ki a román kormánykoalícióból a pártot, írta a Transtelex.

Kelemen azt is bevallotta, hogy a koalíciós partnerek, különösen Klaus Iohannis román elnök, elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy ő nem határolódott el a kijelentéstől.

Orbán beszédének 2022-ben Európa-szerte komoly visszhangja lett, és a román–magyar viszony is megromlott egy időre miatta. Orbán arról elmélkedett, hogy a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.

És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni

– mondta a magyar miniszterelnök.

Kelemen a Nagybányán tartott hosszabb kampányesemény utolsó perceiben kezdte részletezni az Orbán-beszéd hatásait.  Az idevágó részeket a Maszol portál Youtube csatornájára feltöltött videóban 02.19.50-től lehet meghallgatni.

Az RMDSZ elnöke a következőket mondta a 2022 nyarát követő romániai belpolitikai eseményekről:

Én azt mondtam, hogy én az utolsó pillanatig itt fogok ülni. Mondjátok ti azt, hogy nem. És az utolsó pillanatig ott ültünk, kompromisszumokat kerestünk. Nekem közben szóltak, én ezt már elmondtam nyilvánosan, azért már ebben a történetben nincsen olyan titok vagy olyan bizalmas információ, amit nem mondhatnék. Nekem közben szóltak, hogy az elnök kiadta az ukázt, hogy bennünket nyomjanak ki. És ezért nem tudtunk megegyezni, mert ki volt adva, hogy bennünket ki kell nyomni. Akármilyen kompromisszumot kerestünk volna, bennünket ki akartak nyomni. Én azt is tudom és értem, hogy ezt miért csinálta az elnök. Bonyolult ügy. Nyilvánosan kevés embernek beszéltünk erről. Nem az amerikaiak kérték, nem az oroszok kérték, nem a kínaiak kérték…

Kelemen Hunor közölte, hogy az elnök kért tőle „valamit”, amit ő nem volt hajlandó megtenni.

Akkor, amikor Orbán Tusnádon mondta azt a bizonyos beszédét, amit aztán ugye mindenki lefasisztázott, azt várta az elnök, nyilvánosan felszólított a tévén keresztül, hogy várja az RMDSZ álláspontját. És én az RMDSZ álláspontját elmondtam, de ő azt mondta, hogy én ezzel megvédtem Orbánt, nem elhatárolódtam tőle.

Iohannis viszont nem felejtette el az RMDSZ elnökének, hogy nem a román kormány mellé állt ebben a kérdésben, hanem kitartott Orbán mellett.

És ez volt, ami kiverte a biztosítékot az elnöknél. És akkor már megüzenték forma, hogy ezt nem fogja elfelejteni. A történet ennyiről szólt. És kinyomott a kormányból, és nem engedte, hogy kompromisszumot kössünk

– jelentette ki Kelemen Hunor. További részleteket a Trasztelexen olvashatnak a történtekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik