Tudomány

Tényleg hurrikánok vették célba Magyarországot?

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Brutális hurrikánok sújtják az Egyesült Államok délkeleti partjait, jelenleg épp a Miltonnak elnevezett, trópusi ciklon miatt rendelték el Florida történetének legnagyobb léptékű kitelepítését. Nyilván a téma népszerűségét meglovagolva jelennek meg a hazánkban is hurrikán pusztítását valószínűsítő főcímek, ami viszont ijesztő.

Isaac nedvessége

Mi az igazság? Valóban hurrikánok jelennek meg Magyarországon? Molnár László meteorológushoz, a Kiderül.hu munkatársához fordultunk, a válasz pedig egy határozott nemet és egy nem kevésbé határozott igent tartalmaz:

Nem, Magyarországot nem fogja hurrikán pusztítani, viszont igen, egyes hurrikánok »maradékai« hatással vannak hazánk időjárására. Pont ezekben a napokban

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

A sorban az első Isaac, a definíció szerinti trópusi ciklon az Atlanti-óceán középső részén alakult ki a múlt héten, majd jelentősen legyengülve, hurrikánstátuszát réges-régen elveszítve, október 5-én érte el Írország partjait.

A benne lévő jókora nedvességet itt magába szippantotta egy ciklon, ami kelet felé indult, hidegfrontja 50–80 milliméternyi csapadékot szórt az Alpok térségére, főként a franciaországi és svájci területeit áztatta meg. Ez a hidegfront ért el minket ma, azaz szerdán, ez okozta, okozza a mai esőket.

Az egésznek tehát annyi köze van a néhai Isaac hurrikánhoz, hogy a front csapadékának egy része az ő maradékából származik.

Kirk szele és vénasszonyok nyara

A következő légköri jelenség, pontosabban hurrikán Kirk, amely életciklusának egy korábbi szakaszában éri el Európát, így hatása is jelentősebbnek ígérkezik. A meteorológiai képződményt extratrópusi ciklonnak nevezik, itt írtunk róla bővebben.

Nyugat-Európában 100–120 kilométer/órás szelet és újabb jelentős csapadékot okoz, miközben előoldalán, dél felől meleg levegőt sodor a Kárpát-medencébe, kora délután 27 fokig emelkedhet a hőmérséklet a déli országrészben. A ciklon ismét jelentősen legyengülve, csütörtök délután éri el hazánkat:

itthon is erős szélre és nyugaton jelentős csapadékra számíthatunk.

Folyamatosan halad kelet felé, az ország középső területeit, ily módon pedig a fővárost 20–22 óra tájban éri el, és jócskán péntekbe nyúlva hagyja el teljesen hazánkat. Ezt követően egy darabig „megnyugszik” időjárásunk, előreláthatóan október 20–21-éig visszatér a napos, 16–21 fokos maximumokat produkáló vénasszonyok nyara.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik