Tudomány zöldövezet

Éghajlati pokolra figyelmeztet az ENSZ főtitkára

Fatih Aktas / ANADOLU / Anadolu via AFP
Fatih Aktas / ANADOLU / Anadolu via AFP

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár cselekvést sürgetett június 5-én az éghajlati pokol elkerülése érdekében, miután a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus is a klímaváltozás hatásainak felgyorsulásáról számolt be – írja az MTI. A Copernicus szerint éves összehasonlításban az elmúlt 12 hónap mindegyike rekordmeleg volt, a május végével záruló 12 hónap globális átlaghőmérséklete 1,63 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot.

A 12 havi átlag ugyanakkor nem jelenti azt, hogy átléptük volna az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt, mivel az az évtizedek átlaghőmérsékletére vonatkozik. Ennek a küszöbértéknek az átlépésével szélsőségesebb és visszafordíthatatlanabb hatások léphetnek fel.

A WMO külön publikált jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg már 80 százalék az esélye annak, hogy a következő öt évben legalább egy olyan naptári év lesz, amelynek átlaghőmérséklete átmenetileg meghaladja az iparosodás előtti szinthez viszonyított 1,5 Celsius-fokot. Tavaly ennek a valószínűsége még csak 66 százalék volt.

Guterres szerdán, a környezetvédelmi világnap alkalmából tartott beszédében felidézte, hogy 2015-ben még egy ilyen rekorddöntés esélye a nullához közelített, emellett hangsúlyozta, hogy milyen gyorsan halad a világ a rossz irányba, és távolodik attól, hogy stabilizálni tudja az éghajlati rendszerét.

Az ENSZ-főtitkár a fosszilis energiahordozók globális termelésének és felhasználásának 30 százalékos csökkentésére szólított fel 2030-ig.

Le kell térnünk az éghajlati pokolba vezető autópályáról

– emelte ki. Mint hozzátette, az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti küszöb betartásáért vívott csata a 2020-as években így vagy úgy, de el fog dőlni.

Ko Barrett, a WMO főtitkárhelyettese szerint a legfrissebb éghajlati adatokból kiderül, hogy a világ messze elmarad a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásának céljától. Mint mondta: sürgős beavatkozásra van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben gazdaságilag is súlyos árat kell érte fizetni, emellett az egyre szélsőségesebb időjárás milliók életét érinti és a környezet, valamint a biológiai sokféleséget is károsítja.

„Az elmúlt több ezer évben nem volt ehhez hasonló” – mondta Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója. „A klímakáosz keresztapái, a fosszilis tüzelőanyag-ipar képviselői rekordprofitot zsebelnek be, és ezermilliárdos, az adófizetők által finanszírozott támogatásokat élveznek” – mondta Guterres.

A dohánytermékek reklámozását tiltó törvényekre emlékeztetve a főtitkár arra szólította fel az országokat, hogy tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokat előállító vállalatok reklámjait, és arra kérte a médiát, valamit a technológiai vállalatokat, hogy ne fogadják be a fosszilis tüzelőanyagok reklámjait.

Kapcsolódó
Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik
India egyes területein napok óta 40 Celsius-fok feletti értékeket mérnek, a forróság egészségügyi krízist okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik