Sport

Oktatta a mezőnyt, Európa-bajnok a 15 éves Jackl Vivien

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI

Jackl Vivien olimpiai szintes idővel aranyérmet nyert 1500 méter gyorson pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon, a második Celine Riedernek bő kilenc másodpercet adott. Utána a Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó is elsőként ért célba.

Az 1500-as döntő előtt a szám másik magyarja tűnt a favoritnak, hiszen Mihályvári-Farkas Viktória óriási fölénnyel nyerte az előfutamot. A döntőben azonban a 15 éves Jackl faképnél hagyta a mezőnyt, 1000 méter megtétele után már hét másodperc volt az előnye. A fiatal magyar úszó a végén már csak az idővel versenyzett, de végül magabiztosan, egyéni legjobbját (16:14.39 p) alaposan megjavítva, 16:06.37 perces idővel csapott célba, így simán megugrotta a párizsi induláshoz szükséges 16:09.09-es szintet. Mihályvári-Farkas végül 16:19.83 perccel a negyedik lett.

Jackl ezzel a magyar úszósport történetének legfiatalabb Európa-bajnoka lett – egyúttal övé a 100. magyar egyéni arany az Eb-ken –, a magyar küldöttség számára pedig a negyedik aranyérmet szerezte meg a szerb fővárosban.

„Szerettem volna megúszni a szintet, az elején mentem a mezőnnyel, de éreztem, hogy megy ez jobban is, ezért próbáltam leszakadni és figyelni az edzőm utasításait. Az aranyéremre egyáltalán nem gondoltam, örülök, hogy így jött össze” – nyilatkozta Jackl, aki a statisztikákra reagálva csak azt tudta mondani, erre nincsenek szavai.

A váltónk 3:25.69 perces idővel győzött, ezzel megszerezte a magyar csapat ötödik aranyérmét a szerb fővárosban.

Kós Hubert az ötödik, Jászó Ádám a hetedik helyen végzett 50 méter háton. A csütörtöki előfutamban mindkét magyar versenyző egyéni csúcsot úszott, Jászó aztán a középdöntőben tovább javított idejét (24.97 másodperc), így a hatodik és nyolcadik idővel várták a finálét. A rajtot hasonlóan kapta el mindkét magyar, végül mindketten életük legjobb idejével csaptak célba, Kós 24.85-tel ötödik – a csütörtöki előfutamban elért 24.96 volt eddig a csúcsa –, míg Jászó hat századot javított a középdöntős rekordján, így 24.91-gyel hetedik lett.

Kapcsolódó
Jackl Vivien: Nyilván olimpiai bajnok szeretnék lenni
Persze még nem ezen a nyáron. Interjú a 15 éves tatabányai úszóval, aki ifjúsági sportolóként az áprilisi úszó országos bajnokságon Hosszú Katinkát, Kapás Boglárkát, Jakabos Zsuzsát is lenyomva egy világranglista 5. helyet – és minden bizonnyal olimpiai indulást – érő idővel rúgta be a felnőtt sport ajtaját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik