Közélet

Novák-Balog-botrány, Mészáros Lőrinc, magas infláció, jachtok – a Fidesz-közeli lap keresi a kudarc okát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Miközben az ellenzéki polgármester, Márki-Zay Péter lényegében megtartotta szavazótáborát az elmúlt időszak választásain Hódmezővásárhelyen, addig 2022-höz képest körülbelül négyezer Fidesz-KDNP-szimpatizáns maradt otthon június 9-én a városban – írta a Promenad24.hu. A Fidesz-, illetve még inkább Lázár János-közeli lap arra keresi a magyarázatot, hogy miért történt ez így, egyúttal arra kérte olvasóit, jelöljék meg, az öt opció közül melyikre vezethető vissza, hogy a kormánypárt kikapott a városban.

Az öt lehetséges ok szerintük:

  1. Novák Katalin és Balog Zoltán
  2. Magyar Péter és Varga Judit
  3. Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja
  4. Magánrepülők és magánjachtok
  5. Kevesebb pénz és magas infláció

Lázár és a várost a fenyegető nyilatkozatai nincsenek a sorban.

Az újság a kegyelmi ügyet

Novák–Balog-botránynak

nevezi. Szerintük érzékeny ponton találta el a jobboldalt az, hogy a református püspök ajánlására a lemondott köztárasági elnök kegyelmet adott egy olyan személynek, aki egy pedofil bűnöző mentegetésében működött közre. – A kegyelemi ügy zárójelbe tette az eddigi eredményeket, megrendítette az emberek bizalmát a Fidesz-KDNP-ben – írta a lap, első helyre emelve ezt, mint a választási vereség okát.

Második helyen Magyar Péter felbukkanása áll. – Hónapok óta ő tematizálja a közéletet, uralja a pillanatot, a csapból is ő folyik, a fellépése alkalmas lehetett sok fideszes elbizonytalanítására – írták.

„A balliberális sajtó és az ellenzéki pártok kedvenc témája, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának számító felcsúti expolgármester, Mészáros Lőrinc nagyobb magánvagyonra tett szert, mint bizonyos európai uralkodóházak tagjai, s gyorsabban gazdagodik, mint a Facebook ura, Mark Zuckerberg  – így az elemzés, amely ezt a problémakört tette a harmadik helyre. Szerintük előfordulhat, hogy egyre több jobboldalit zavar az ügy szőnyeg alá söprése.

Visszatérő vád – és ez a négyes számú magyarázat – a Fidesz-KDNP-vel kapcsolatban, hogy

a felső körök elszakadtak a mindennapoktól, a rongyrázós urizálás már a saját tábort is irritálhatja, kikezdheti.

A kormánytagok és a NER-oligarchák magánrepülős utazgatásai és a magánjachtos kalandjai egyre többször szerepelnek a címlapokon, már a miniszterelnök is kénytelen volt megszólalni, és nagyobb szerénységre inteni az érintetteket. Lehet, hogy egy kicsit későn, s nem is elég határozottan?

Végül a gazdasági problémákat nevezte meg a Fidesz-közeli lap.

Tavaly év elején 25 százalék fölé is benézett a pénzromlás, a 2023-es esztendő összességében is 17,6 százalékos, brutális inflációt hozott.  Mindennapi kenyerünk lassan háromszor annyiba kerül, mint négy évvel ezelőtt.

A vásárhelyi lap szerint tagadhatatlan, hogy számos családi anyagi helyzete lett érezhetően rosszabb, rengeteg háztartásban kell összehúzni a nadrágszíjat.

Péntek fél 12-ig közel 1800 ember szavazott. Az állás:

  • Mészáros Lőrinc és az 1000 milliárdja – 34 százalék
  • Kevesebb pénz és magas infláció – 28 százalék
  • Magánrepülők és magánjachtok – 22 százalék
  • Novák Katalin és Balog Zoltán – 10 százalék
  • Magyar Péter és Varga Judit – 7 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik