Tudomány

Ezért nem mindegy, milyen feldolgozott élelmiszert fogyaszt

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

Régóta tudni lehet, hogy ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF), mint például a kolbászok, vagy a cukros üdítőitalok növelik a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egy friss tanulmány szerint azonban vannak olyan UPF-ek, amelyek valójában csökkentik a súlyos betegségek kialakulásának esélyét – írja a Guardian.

Az utóbbi hónapokban az ultrafeldolgozott élelmiszerek körül kialakult aggodalmat az okozta, hogy kiderült, egyes magas jövedelmű országokban a népesség teljes energiabevitelének 50-60 százaléka ilyen ételekből származik, nem pedig friss élelmiszerekből. Márpedig a The Lancet tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint — amelyben hét ország több mint negyedmillió lakosát vizsgálták — néhány ultrafeldolgozott élelmiszer jelentősen növeli a rák-, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Heinz Freisling, a tanulmány társszerzője és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynökségének szakértője azonban jelezte, nem szükséges teljesen elkerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket:

inkább korlátozni kell fogyasztásukat, és előnyben kell részesíteni a friss vagy minimálisan feldolgozott élelmiszereket.

Dr. Ian Johnson, a Quadram Intézet táplálkozáskutatója szerint a tanulmány azért is hasznos, mert fényt derített arra, hogy milyen típusú UPF-ek károsak és melyek nem. A kutatás szerint a kenyér és a különböző gabonafélék egyeseknél csökkenthetik a multimorbiditás kockázatát, mivel rostot tartalmaznak. Hasonlóképp nem találtak komoly kockázatot az édességeknél és desszerteknél, a készételeknél, a sós rágcsálnivalóknál és a húskészítmények növényi alapú alternatíváinál sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik