Tudomány zöldövezet

A kihalás széléről hozták vissza az új-zélandi madárfajt

Photograph by Michael Schwab / Getty Images
Photograph by Michael Schwab / Getty Images

Egyre nő az egyedszáma egy, korábban kihaltnak hitt madárfajnak Új-Zélandon – írja a Metro. A közelmúltban egy újabb párt engedtek szabadon egy ragadozóktól mentes területen.

A hároméves nőstény, Waitaa, illetve párja, a hatéves Bendigo a Zealandia nevű védett területen élő két társukhoz csatlakozott.

Az állatok takahék, az Új-Zélandon honos, nagy testű, röpképtelen fajt 1948-as újrafelfedezéséig kihaltnak vélték.

Waitaa és Bendigo egy ideig egy elzárt karámban fognak élni, csak pár nappal később engedik majd szabadon őket. Az állatok egy, az ország déli részén működő szaporítóközpontból érkeztek.

A takahék évente egyszer fészkelnek, ilyenkor a tojók egy-két tojást raknak. Az állatok a természetben 16-18 évig, a védett területen pedig 20-22 évig élhetnek.

2021-ben mindössze 440 példány élt a világon. A szaporításnak és a gondos védelemnek köszönhetően az egyedszám szép lassan nő.

A faj egykor nagy számban volt jelen a Déli-szigeten, a vadászat, a behurcolt ragadozók, valamint az élőhelyek pusztulása azonban katasztrofális hatást gyakorolt a populációra. Az újbóli felfedezést követően program indult a takahék megóvása érdekében, amely 70 évvel később kezd beérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik