Tudomány zöldövezet

Őssejtterápián esett át az öreg, budapesti gorilla

A világon először alkalmaztak sikeresen egy emberszabású majmon őssejtterápiát – írja az MTI. Az érintett példány a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója, a szakértők Liesel, az idős gorilla ízületi gyulladását kezelték. A beavatkozást a Sheffieldi Egyetemmel és a Stem CellX vállalattal együttműködve végezték el.

Liesel, az öttagú budapesti gorillacsapat legidősebb egyede 1977 áprilisában született a Frankfurti Állatkertben. Az állat 46 éves korával idősnek számít, a természetben rendszerint nem élnek ilyen sokáig a fajtársai.

A nőstény 1989 óta él a budapesti állatkertben, ahol három utódot nevelt fel sikeresen, és ma már tíz unokája van. Életkorával összefüggésben kialakult ízületi gyulladása miatt egy ideje nehezen tudja használni a bal lábát, ami a járásban nehézségeket okoz. Az intézmény állatorvosai korábban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményeket adtak neki, most azonban az egyik legkorszerűbb eljárással igyekeznek javítani az életminőségét.

Sós Endre, az állatkert főállatorvosának, természetvédelmi és állategészségügyi igazgatójának, Mark Wilkinson, a Sheffieldi Egyetem professzorának, valamint Kiss-Toth Endre, a Stem CellX alapítójának vezetésével a közelmúltban átfogó felmérést végeztek Liesel fő ízületeinek állapotáról, ennek alapján történt a bal csípő és térd alapszöveti őssejtekkel való kezelése. Az őssejtekkel az ízületi gyulladás gyógykezelésében és a sérült porc regenerációjában az elmúlt években számos fajnál értek el sikereket, például kutyáknál és lovaknál is, de az embereken végzett klinikai vizsgálatok is ígéretesnek bizonyultak.

A Stem CellX szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki őssejt alapú termékek előállítására állatok ízületi gyulladásának terápiájához. Magát a céget is egy sikeres kutatás nyomán hozták létre, amely ízületi gyulladásban szenvedő kutyák gyógykezelésére alapult.

A vállalat a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykerttel megállapodást kötött, amelynek keretében a kezelést szükség esetén a kert többi állata számára is hozzáférhetővé teszik, hogy az itt szerzett klinikai tapasztalatokat felhasználva más az állatkerteknek is biztosíthassák majd a terápiát.

Mivel a kezelés máris javulást hozott Liesel állapotában, ezért az eset nemzetközi szintű áttörést is jelenthet a vadállatok gyógyításában.

Az eljáráshoz használt mezenchimális őssejteket N’yaounda, a szintén Budapesten élő, fiatal nőstény gorilla zsírszövetéből vették 2022-ben. A Stem CellX csapata ezután tisztította és tenyésztette a sejteket, és olyan sejtszuszpenziót készített, amely mélyhűtött állapotban tárolható és a kezelés során injekcióban beadható.

Nemcsak a gorillákra, hanem a legtöbb állatra igaz, hogy az állatkertekben élő egyedek a szakszerű gondoskodásnak köszönhetően általában magasabb életkort érnek meg, mint a vadonban élő fajtársaik. Az utódok száma és életben maradási aránya is magasabb, ezért is jelent nagy segítséget a természetben megritkult fajok védelmében az állatkerti szaporítás.

A hosszabb élettartam miatt azonban az állatkerteknek fel kell készülniük az idős egyedek speciális igényeire, valamint az életkorral összefüggő olyan egészségügyi problémákra, amelyek a természetben ritkábbak, vagy elő sem fordulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik