Kultúra

Májusban újra fellángolnak a szenvedélyek a Bridgerton családban

LIAM DANIEL / NETFLIX
LIAM DANIEL / NETFLIX
A legtöbben alighanem a Bridgerton harmadik évadát várják, de a májusi sorozatkínálat természetesen nem merül ki ennyiben. Jön a Talpig férfi című Tom Wolfe-regény Netflix-adaptációja, Joel Edgerton megismerkedik a Sötét anyaggal, és újra sorozatszerepben láthatjuk Benedict Cumberbatchet és Sean Beant is. Folytatódik a Ki vagy, doki?, az Odakinn, A sziget zenésze, a Próbálkozások és a Hacks, és jön néhány ígéretes európai sorozat is. Májusi sorozatajánló.

Shardlake, Disney+

Május 1.

A napokban elhunyt C. J. Sansom regényei alapján készült krimi a 16. századi Angliában játszódik, főhőse Matthew Shardlake (Matthew Hughes), az éles igazságérzettel rendelkező ügyvéd, aki Thomas Cromwellnek (Sean Bean), VIII. Henrik jobbkezének dolgozik. A gerincbetegsége miatt állandó céltábla Shardlake egy távoli kolostorban elkövetett gyilkosság ügyében nyomoz – egy olyan bűncselekményben, amely befolyásolhatja Cromwell politikai túlélését.

Acapulco 3, Apple TV+

Május 1.

A spanyol-angol nyelvű vígjátéksorozat harmadik évadában két idősíkon is tovább követhetjük Maximo életútját: most visszatér egykori munkahelyére, a Las Colinas resortba, amelyre már rá sem ismer, miközben a fiatal Maximo tovább lépked felfelé a ranglétrán.

Csillogó gyémántok: Kurtizánok birodalma, Netflix

Május 1.

Az indiai sorozat a brit gyarmatosítók elleni függetlenségi mozgalom idején, azaz az 1940-es években játszódik, méghozzá Lahore városának piros lámpás negyedében. A történelmi időkben a bordélyház életében is nagy változások történnek.

Talpig férfi, Netflix

Május 2.

Tom Wolfe regényéből David E. Kelley (Hatalmas kis hazugságok) írt sorozatot. Charlie Croker atlantai ingatlanmogult csőd fenyegeti. Politikai és üzleti érdekek ütköznek, miközben megvédi birodalmát azoktól, akik megpróbálnak tőkét kovácsolni a bukásából. A főbb szerepekben Jeff Daniels, Lucy Liu és Tom Pelphrey láthatók.

Hacks – A pénz beszél 3., HBO Max

Május 2.

Jean Smart és Hannah Einbinder nagyszerű vígjátéksorozatának új évada egy évvel azután folytatódik, hogy utoljára magukra hagytuk őket (egy háztetőn sírva búcsúztak el egymástól). Deborah és Ava sorsa újra összegabalyodik, a komikusi karrierjükről nem is beszélve.

Rendkívüli család, Netflix

Május 4.

A koreai sorozatok és a szuperhősös sztorik rajongói egyaránt várhatják ezt a sorozatot: Bok Gwi-joo és szuperképességekkel rendelkező családja krónikus betegség miatt elveszíti képességeit, életük azonban megváltozik, miután találkoznak Do Da-hae-vel.

Sötét anyag, Apple TV+

Május 8.

A Blake Crouch regénye alapján készült sci-fi sorozat főszereplője Joel Edgerton, aki egy fizikus professzor családapát játszik, akit elrabolnak egy alternatív univerzumba. A csoda azonban hamar rémálommá változik, amikor megpróbál visszatérni a saját valóságába, hogy megakadályozza, hogy önmaga alternatív változata kárt tegyen a családjában.

Cápák árnyékában, RTL+

Május 8.

Georg Huang Filmcápák hálójában című filmjét harminc éve mutatták be, most pedig a film alapján készült egy sorozat is, mely magyarul más címet kapott. Ebben egy nő, Lou lett a főszereplő (Kieran Shipka játssza), aki assisztensként csinál karriert a filmipar kegyetlen világában. A Roku tavaly bemutatott sorozatában szerepel Diane Kruger és Donald Sutherland is.

Archie – Cary Grant élete, Epic Drama

Május 8.

A negyvenes-ötvenes évek legendás hollywoodi sztárjáról, Cary Grantről szóló életrajzi sorozat a színész életének későbbi fázisában játszódik, amikor az idősödő Grant személyes problémák sorával küzd, miközben feleleveníti életútja szebb időszakait. Az ITV tavaly év végén bemutatott sorozatában Jason Isaacs alakítja a főszerepet.

Abbott Általános Iskola 3, Disney+

Május 8.

Az egyik legelismertebb mai vígjátéksorozat visszatér: Janine Teagues (Quinta Brunson) és tanártársai tovább folytatják tanári karrierjüket a Willard R. Abbott Általános Iskolában, ahol új tanulók és kihívások várják őket.

Bodkin, Netflix

Május 9.

Barack és Michelle Obama egyaránt executive producerei ennek a hétrészes, sötét komédiába hajló thrillernek, amelyben podcasterek szedett-vedett csapata nyomoz ijesztő események után, amelyek a címadó ír város látszólag idillikus felszíne alatt zajlanak, ahol 25 évvel ezelőtt több rejtélyes eltűnés történt.

Hazug csajok társasága: Nyári iskola, HBO Max

Május 9.

A Pretty Little Liars-spinoff első évadának alcíme Eredendő bűn volt, a második évadában egy új főgonosz érkezik, aki „A” távollétében káoszt fog okozni. A Millwood High egy álomszerű, napsütéses tanévből rémálomszerű extra félévvé változik.

Köszi, jöhet a következő, Netflix

Május 9.

A havi szokásos török szappanopera: ezúttal nyomon követhetjük, ahogy egy fájdalmas szakítás után egy fiatal ügyvédnő a legjobb barátai rendíthetetlen támogatásával fejest ugrik a modern kori randizás zűrzavaros világába.

Ki vagy, doki? 14, Disney+

Május 11.

Új főszereplő érkezik a hatvan éve futó Dr. Who franchise-ba, méghozzá a Szexoktatás sztárja, Ncuti Gatwa átveszi a TARDIS irányítását, és a sorozat 15. doktoraként új korszakot nyit, miután tavaly decemberben egy jubileumi epizódban debütált.

Az évszázad csalása, Direct One

Május 13.

A francia CANAL+ tavaly mutatta be a megtörtént eseményeken alapuló krimisorozatát, melyet az 2008-2009-es franciaországi CO2-kvóta kereskedelmi csalás ihletett. A sorozat egyik főszerepét Gaspard Ulliel játszotta, ám miután balesetben meghalt, Niels Schneider vette át a helyét, és újra kellett forgatni vele a jeleneteket. A filmrendezőként nevet szerző Xavier Giannoli első sorozatában Vincent Lindon játssza a másik főszerepet.

Zeusz vére 2, Netflix

Május 15.

A kultikus mitológiai anime sorozat új évadának főhőse Hérón, akit hiába keresnénk az eredeti hellén mondavilágban: ő átlagos emberként tengeti életét, míg egy nap rá nem ébred, hogy ő Zeusz fia, és ha már így alakult, neki kell megmentenie a világot.

A Bridgerton család 3, Netflix

Május 16.

Újra fellángolhatnak a viták, miszerint lehet-e történelemhamisító egy nyilvánvaló mesefilm, mindenesetre visszatér, és ezúttal Penelope (Nicola Coughlan) kerül a fókuszba. A két részre bontott új évad első négy epizódja érkezik májusban, a többire júniusig kell várniuk a rajongóknak.

Odakinn 2, Amazon Prime Video

Május 16.

A két éve debütált sorozat első ránézésre western volt, pedig gyorsan kiderült, hogy valójában egy időutazós sci-fi. Az új évad új showrunner (Charles Murray) kezébe került, az új évad pedig ha minden igaz, valamit el fog árulni abból, mivel is néz szembe Josh Brolin karaktere a sorozatban, hiszen az első évad sok mindent a homályban hagyott.

A sziget zenésze 2, Netflix

Május 16.

A görög sorozat igazi meglepetés-siker volt tavaly tavasszal, így nem meglepő, hogy folytatás készült a pandémia idején Paxosz szigetén fesztivált szervező, de sötét titkokba botló zenész, Oresztisz kalandjaiból, sőt, jön majd még egy harmadik, záró évad is.

A nagy szivar, Apple TV+

Május 17.

Bert Schneider hollywoodi producer 1974-ben Kubába csempészte Huey Newtont, a Fekete Párducok gyilkossággal vádolt vezetőjét, aki bírósági tárgyalására várt éppen. Az igaz történetet most egy hatrészes minisorozatban dolgozták fel, Don Cheadle rendezésében és André Holland főszereplésével.

La storia, RTL+

Május 17.

Elsa Morante A történelem című regényének sorozatváltozatában Jasmine Trinca (A feleségem története) alakítja Ida Ramundót, a gyerekét egyedül nevelő, félig zsidó nőt, aki próbál életben maradni a második világháború idején Rómában.

A nyolcas műsor, Netflix

Május 17.

A koreai fekete komédia/thriller nyolc résztvevő történetét mutatja be, akik egy veszélyes valóságshow-ban vesznek részt, amely extrém környezetben játszódik.

Próbálkozások 4, Apple TV+

Május 22.

A brit vígjáték-sorozat főhőseit alakító Esther Smith és Rafe Spall tovább küzdenek az örökbefogadás nehézségeivel: a történet hat évet ugrik a jövőbe, amikor Princess (Scarlett Rayner) már tinédzser, és Tyler (Cooper Turner) is majdnem ott tart.

Pauline, Disney+

Május 22.

A Disney+ német sorozatát a Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan) sorozat alkotói készítik, és egy 18 éves lányról szól, aki véletlenül teherbe esik egy egyéjszakás kalandtól, miközben amúgy is nyomasztja az iskolai stressz, a klímaválság és a társadalom hanyatlása. Hát még mit szóljon, amikor kiderül, hogy születendő gyereke apja maga az ördög?

A gumis, Netflix

Május 23.

A standupos Shane Gillis alkotója és főszereplője is ennek a vígjátéksorozatnak, amely egy autószerelő műhelyben játszódik: a szorongós és a feladatra teljesen alkalmatlan Will (Steven Gerben) vette át az apjától örökölt üzletet. Elég baja van amúgy is, de alkalmazottja és unokatestvére, Shane (Gillis) tovább nehezíti a dolgát.

Dom 3, Amazon Prime Video

Május 24.

A brazil sorozat harmadik és egyben utolsó évadában a tüdőrákos, elvileg drogcsempészek ellen küzdő rendőr, Victor, és drogbáróvá lett fia, Pedro még közelebb kerülnek a halálhoz. Vajon melyikük éli túl?

Estonia, RTL+

Május 29.

A 20. század egyik legsúlyosabb európai hajókatasztrófája volt, amikor harminc évvel ezelőtt elsüllyedt az Estonia nevű komp a Balti-tengeren. A finn sorozat a vizsgálati jelentések alapján eleveníti fel a tragédiát és a mentési munkálatokat.

Eric, Netflix

Május 30.

Benedict Cumberbatch újra sorozatszerepben látható: egy Vincent nevű bábművészt alakít az 1980-as évek New Yorkjában, akinek egy reggel eltűnik a kilencéves fia. Vincent fia rajzai alapján készít egy Eric nevű bábut, mert meg van győződve arról, hogy ha Ericet be tudja juttatni a tévébe, akkor Edgar hazajön. Közben azonban viselkedésével elidegeníti a családját, a kollégáit és a segíteni próbáló nyomozókat, így Eric lesz az egyetlen szövetségese a fia hazahozataláért folytatott küzdelemben.

Geek Girl, Netflix

Május 30.

A brit-kanadai young adult sorozat főhőse a zavart tinédzser lány, Harriet (Emma Carey), akinek élete a feje tetejére áll, amikor felfedezi a divatszakma és modell lesz belőle.

Ebből elég, Netflix

Május 31.

A spanyol tinidráma sorozatban egy 17 éves diáklány élete hatalmas fordulatot vesz, amikor az iskola homlokzatára kiakaszt egy plakátot, amelyen ez áll: „Vigyázz! Nemi erőszaktevő rejtőzik itt.” Vajon ki az erőszakoló és ki az áldozat? Megtörtént a bűncselekmény egyáltalán? Megannyi kérdés, amire a sorozat elvileg választ ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik