Tudomány

Az alkohol okozhatta Tutanhamon halálát

Új elmélet született Tutanhamon, a történelem egyik leghíresebb fáraójának halálával kapcsolatban – írja az IFLScience. Korábban felmerült, hogy az uralkodó maláriában vagy egy elfertőződött seb miatt vesztette életét 19 évesen, egy szakértő viszont most úgy véli, az alkoholnak is köze lehetett a király halálához.

Sofia Aziz orvosbiológiai egyiptológus a BBC Science Focusnak azt mondta, Tutanhamon ittas állapotban balesetezhetett szekerével, ez okozhatta a halálát.

Az uralkodó sírjában számos edényt találtak, az ezekből származó mintákat 2006-ban elemezték, az adatok pedig azt mutatták, hogy több tárolóban fehér bor volt. Aziz szerint az ókori egyiptomiak nyughelyébe olyan tárgyakat tettek, amelyeket szerettek az elhunytak, ez Tutanhamon esetében arra utal, hogy kedvelte a bort.

Hagyományosan a fáraót gyengének, betegesnek írták le, múmiáján több rendellenesség nyoma is felfedezhető. Aziz most úgy gondolja, ezek az elváltozások valójában harci sebesülések lehetnek. Nem ez az első alkalom, amikor felmerül, hogy félreismerhettük a fáraót: viselt páncélzata alapján már mások is felvetették, hogy Tutanhamon valójában harcos lehetett.

Instants / Getty Images

Aziz szerint az uralkodó szekeret is hajthatott – sírjában egyébként feltártak egy ilyen járművet. A kutató hipotézise alapján Tutanhamon alkoholos állapotban vezethette szekerét, ekkor érhette a baleset, és ekkor szerezhette végzetes sebét.

Nagyon fontos hozzátenni, hogy az elméletre nincs konkrét bizonyíték, inkább a meglévő adatok fantáziadús összekapcsolásáról van szó. Aziz ötlete ugyanakkor remek példa arra, hogy a régészetben mennyire színes következtetéseket lehet levonni a kutatásokból. Hogy Tutanhamon pontosan miként halt meg, talán sosem derül ki.

Kapcsolódó
Így nézett ki Tutanhamon, a leghíresebb fáraó
A szakértők a fáraó koponyájáról gyűjtött adatokat elemezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik