Élő Nagyvilág

Zelenszkij újra üzent a Nyugatnak

Toms Kalnins / EPA / MTI
Toms Kalnins / EPA / MTI
Hírfolyamunk az orosz–ukrán-háborúról.

Zelenszkij szerint Ukrajnának jobb légvédelem kellene. A terrornak mindig veszítenie kell. Bárki, aki segít felállni az orosz terrorral szemben, az az élet igazi védelmezője – tette hozzá. A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Súlyosbodik a helyzet a keleti fronton az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint

Súlyosbodik a helyzet a keleti fronton, az ukrán csapatok legalább három helyen új állásokba vonultak vissza a front mentén – közölte Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka.

Az orosz csapatok folyamatosan nyomulnak előre keleten. A harcok középpontja Csasziv Jar város közelében és Avdijivkától északnyugatra van, amelyet az orosz erők februárban foglaltak el.

Olekszandr Szirszkij a Telegramon azt közölte, hogy az ukrán csapatok új állásokat foglaltak el az Avdijivkától északra fekvő Berdics és Szemenivka falvaktól nyugatra, valamint a Marjinka városától délebbre fekvő Novomikajlovka falutól nyugatra.

Általánosságban elmondható, hogy az ellenség ezeken a területeken bizonyos taktikai sikereket ért el, de nem tudott hadműveleti előnyökre szert tenni

– részletezte a főparancsnok.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy seregei elfoglalták a Berdics közelében lévő Novobahmutivka falut, az ukrán hadsereg ezt az állítást nem kommentálta.

(Reuters)

Sikorski: Putyin csak erőből ért

A lengyel külügyminiszter azt reméli, Németország ad robotrepülőgépeket Kijevnek.

Radoslaw Sikorski abban bízik, hogy az elmúlt napok eseményei után Olaf Scholz német kancellár meggondolja magát, és mégis ad Taurus típusú robotrepülőgépeket a megtámadott Ukrajnának. A lengyel külügyminiszter a Bild am Sonntag című német lapnak és más Axel Springer médiumoknak Varsóban adott interjút, amit az MTI szemlézett.

Sikorski az amerikai ATACMS rakéták Ukrajnába történő szállítását az ukrajnai orosz eszkalációra adott reakciónak nevezte. Szerinte arra reagálnia kell Németországnak is.

Az oroszok már leállították Ukrajna áramtermelő kapacitásának 70 százalékát. Ez tulajdonképpen háborús bűncselekmény

– folytatta Sikorski, aki emlékeztetett rá, Berlinben konferenciát tartottak a háború utáni újjáépítéséről, de jobb lenne eleve megelőzni Ukrajna pusztulását. A lengyel külügyminiszter szerint az orosz elnök, háborús agresszor, vele keménynek kell lenni. Sikorski szerint már mindenki tudja,

hogy Putyin csak a nyomásra, a nyers erő legdurvább érveire reagál.

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

33-an kértek ideiglenes tartózkodási engedélyt.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5286-an léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6085-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Zelenszkij ismét bírálta a nyugati tétovázást

Az ukrán elnök elítélte a gázinfrastruktúra elleni orosz támadásokat.

Volodimir Zelenszkij Kijevben sugárzott videoüzenetében azt mondta, támadások érték azokat az infrastruktúrákat, amelyeken keresztül Ukrajna a gázt az Európai Unióba irányítja. Oroszország szombaton ismét rakétákkal lőtte Ukrajnát, célpontja elsősorban energetikai létesítmények voltak. Négy hőerőmű megsérült. A légicsapások után az államfő ismét felszólította a Nyugatot, nyújtson több légvédelmi támogatást, mert Moszkva kiterjesztette támadásai hatósugarát, ami még inkább megnehezíti az ukrán légvédelem munkáját.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az államfő hozzátette, legalább hét Patriot légvédelmi rendszerre van még szükségük, ennyit pedig a nyugati szövetségesek nélkülözni tudnának. Azt mondta, köszöni azoknak, akik már eddig is segítettek nekik a légvédelemben, de nincs idő a tétováázásra, mielőbb meg kell kapniuk a szükséges légvédelmi rendszereket, hogy nyugati parnereik is jelezzék elszántságukat, amit szerinte most az orosz terroristák nem érzékelnek.

A tegnapi támadás kapcsán az MTI emlékeztetett rá, hogy a Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat korábban szintén panaszkodott a vezetékhálózatát ért orosz támadásokra, anélkül, hogy részleteket közölt volna. A cég nemrég bejelentette, hogy 2025-től nem szállít többé orosz gázt nyugatra – a Gazprom orosz állami vállalattal kötött jelenlegi szerződések az év végén lejárnak.

Olvasói sztorik