Tudomány

Titokzatos mágneses jeleket észleltek földrengések előtt

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján változások észlelhetőek a mágneses mezőkben egyes földrengések előtt – írja az IFLScience. A felfedezés hozzájárulhat a precízebb előrejelzési módszerek kidolgozásához, ehhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség. Egyelőre ugyanis a kutatók sem értik a kapcsolatot, és azt sem tudni, hogy minden rengés előtt kialakulnak-e a jelek.

A szeizmológusok régóta dolgoznak azon, hogy más természeti csapásokhoz, így a hurrikánokhoz hasonlóan a földmozgások érkezésére is következtetni tudjanak. Daniel Schneider, a QuakeFinder munkatársának és kollégáinak friss eredményei hozzájárulhatnak az előrejelzés fejlesztéséhez.

A kutatók 125 állomás adatait elemezték, amelyek Kalifornia főbb törésvonalai mentén találhatóak. A régióban 2005 és 2019 között 18, legalább 4,5 erősségű rengést dokumentáltak. A szakértők a földmozgásokhoz vezető folyamatokat vizsgálták, ami nem egyszerű, hiszen számos tényező, köztük a geomágneses viharok és a forgalom is képes befolyásolni a műszereket.

A csapat arra jutott, hogy a rengések előtt gyengén, de észlelhetően változtak a mágneses terek tulajdonságai.

Schneider ugyanakkor kiemelte, ezek a jelek statisztikailag nem elegendőek a figyelmeztetések kiadásához.

kipgodi / Getty Images

Úgy tűnik tehát, hogy a földmozgásokat megelőző napokban megfigyelhetőek fizikai változások, a folyamat megértéséhez viszont további elemzések szükségesek. „Nem állítjuk, hogy ez a jel minden földrengés előtt jelentkezik, de a folyamat nagyon érdekes” – mondta Schneider.

Régóta ismertek olyan történetek, amelyek alapján egyes állatok vagy emberek képesek megérezni a földmozgások közeledtét. Amennyiben ezek az elbeszélések igazak, talán épp a mágneses átalakulások állnak a háttérben.

A rengéseket kísérő esetleges jelek dokumentálása nem egyszerű, Schneiderék viszont azt tervezik, hogy folytatják a munkát. Amennyiben sikerülne megérteni a mágneses jelek és a földmozgások közötti összefüggést, az segíthetne a mágneses változások értelmezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik