Tudomány zöldövezet

Rekordszámban pusztulnak a floridai manátuszok

A szakértők régóta tudták, hogy 2021 a floridai manátuszok számára minden idők legpusztítóbb éve lesz. Novemberben már több mint ezer példány veszett el, az év végéig pedig összesen 1101 elhullott állatot dokumentáltak – írja a Tampa Bay Times.

Ezzel hivatalossá vált, hogy egyetlen évben sem pusztult el több lamantin a térségben.

A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság adatai alapján 2020-ban 637 egyed hullott el, az eddigi rekordév 2013 volt, amikor 830 tetemet találtak.

Stephen Frink / Getty Images

A helyzet a szakértőket is meglepte. James „Buddy” Powell, a Clearwater Marine Aquarium elnöke 50 éve tanulmányozza a manátuszokat, de a mostani számok őt is sokkolták. „Nagyon felkavaró és szomorú” – mondta Cynthia Stringfield, a ZooTampa állatorvosa.

Az egyedek többsége 2021 elején, télen pusztult el. A 2022-re jósolt enyhe tél miatt a szakemberek bizakodnak, hogy kevesebb lesz a veszteség mint tavaly, ennek ellenére valószínű, hogy így is nőni fog a szám.

A legtöbb állat Florida keleti részén, az Indian River-lagúnában pusztult el. A térségbe télen húzódnak be a lamantinok, ugyanis egy, a környéken fekvő erőmű miatt itt melegebb a víz. A környezetszennyezés miatt azonban az utóbbi időkben egyre több az algavirágzás, ami megritkítja a manátuszok táplálékát jelentő tengerifüvet. A folyamat súlyos hatást gyakorol az élővilágra, a hatóságok decemberben jelentették be, hogy etetéssel próbálják megóvni az éhező lamantinokat.

A táplálékhiány mellett a balesetek is komoly fenyegetést jelentenek az állatokra: tavaly nagyjából száz példány pusztult el vízi járművekkel való ütközés miatt. További problémát okoz a vörös dagály, a toxikus algavirágzás 2020 nyarán jelentkezett Tampa Bay és Pinellas megye partjainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik