Tudomány zöldövezet

Az űrből is látható az amerikai tornádók pusztítása

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

Műholdas felvételeken látható azon tornádók pusztítása, amelyek múlt héten csaptak le hat amerikai államra – írja a Space.com. A heves forgószelek Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri, Mississippi és Tennessee területét érintették helyi idő szerint péntek éjszaka.

Az eseményeket és nyomaikat többek között a Maxar Technologies vállalat és a NOAA űreszközei is megörökítették.

Előbbi cég a Twitteren osztott meg két képet, amelyeken egy, az illinois-i Edwardsville-ben fekvő Amazon-raktár látható. A bal oldali fotón az épület még sértetlen, a másodikon viszont már átvonult rajta a tornádó. Az első felvétel szeptember 24-én, a második pedig december 11-én született. Az összeomló raktárban legalább hat ember vesztette életét, többen pedig csapdába estek.

Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Suomi-NPP műholdja december 3-án és december 12-én készített fotókat a Kentucky államban fekvő Mayfield, Murray és Bowling Green térségéről. A képek alapján létrehozott animáción jól kivehetőek a tornádók okozta áramkimaradások.

Múlt hét végén több mint 70 tornádószerű eseményt észleltek az érintett államokban. A katasztrófában legalább száz ember halt meg, és több százan sérültek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik