Tudomány zöldövezet

Szárazság miatt pusztulnak a kenyai zsiráfok

Légi felvételek mutatják meg a Kenyában tomboló szélsőséges aszály pusztítását – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

Egy, a Sabuli Vadrezervátumban készült képen hat zsiráf teteme látható, az állatok a vízhiány miatt pusztulhattak el.

A zsiráfok egy falu közelében múltak ki, testük egymás mellett hevert a kiszáradt földön. A sokkoló képet az embereket és állatokat egyaránt sújtó szárazságról tudósító Ed Ram fotóriporter készítette. A legyengült állatok a sárba ragadhattak egy kiszáradt víztároló felé tartva, a tetemeket Eyrib falu külterületére szállították, nehogy a tároló vize beszennyeződjön.

A szárazság nem csupán az állatokat fenyegeti, az ENSZ keddi közleménye szerint 2,9 millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségre. Kenya egyes térségeiben évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen kevés csapadékot. Az ENSZ humanitárius ügyeinek koordinációs hivatala jelentésében arról írt, hogy a vízforrások kiszáradtak, a családoknak messzire kell vándorolniuk a vízért, ami feszültségeket okoz a közösségek között.

A Star helyi honlap szerint négyezer zsiráffal végezhet a súlyos aszály. A szomjazó állatok helyzetét tovább rontja, hogy a folyóvizek mentén zajló földművelés elzárja a vadakat az itatóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik