Tudomány zöldövezet

Ez a kacsa úgy káromkodik, mint egy ember

Lea Scaddan / Getty Images
Lea Scaddan / Getty Images

Szakértők egy csoportja az Ausztráliában honos lebernyeges récék különleges hangképzését elemezte. Adataik alapján az egyik, Ripper nevű egyed emberi szavakkal káromkodik – számol be a Science Alert. Új tanulmányukban a szerzők azt írják, a faj más példányai is képesek imitálni különböző zajokat.

A Carel ten Cate, a Leideni Egyetem munkatársa és Peter Fullagar etológus által vizsgált Ripper a dél-ausztráliai Tidbinbillai Természetvédelmi Területen kelt ki 1983-ban, az egyedet szakértők gondozták. Az állatnak az emberek közelségében sikerült elsajátítania a becsapódó ajtó hangját, és még egy trágár kifejezést is megtanult.

A korabeli felvételeken jól hallani, ahogy a kacsa a „you bloody fool” (nagyjából te hülye barom) fordulatot ismételgeti.

A kutatók úgy vélik, hogy az ausztrál angolra jellemző kifejezést Ripper egyik gondozójától rendszeresen hallotta, míg végül megtanulta. Sajnos a tidbinbillai dokumentumok egy 2003-as tűzvészben elvesztek, így a pontos részletek nem ismertek.

A park területén egy másik hím érdekes vokalizációját is rögzítették. Az egyedet egy nőstény nevelte, és 2000-ben egy egészen más faj, a szemöldökös réce hangját utánozta. A tűz miatt ezen állattal kapcsolatban sem maradt fenn sok adat.

A szakértők szerint a faj hangképzésének fejlettsége az énekesmadarakéhoz és a papagájokéhoz hasonló. A csapat az Egyesült Királyságban olyan lebernyeges récékről szóló beszámolókra is bukkant, amelyek emberi köhögést, lóhorkantást, illetve ajtónyikorgást imitáltak.

Ilyen hangutánzásra csak nagyon kevés állat képes. A kutatók kiemelték: rengeteg vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék a kivételes viselkedést. Azt például még ki kell deríteniük, hogy vannak-e olyan rokonfajok, amelyek hasonló módon imitálják a zajokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik