Tech

Eljárást indít a Facebook és az Instagram ellen az Európai Bizottság

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Az Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, amiért a Facebook és az Instagram szolgáltatásai esetében nem tesz eleget a közelgő európai parlamenti választásokkal összefüggő, potenciálisan megtévesztő hirdetések és politikai tartalmak kiszűrésével kapcsolatos követelményeknek, írja az MTI az uniós bizottság közleménye alapján.

A bizottság ismételten jelezte, hogy a digitális platformoknak meg kell felelniük a célzott dezinformációval és manipulációval szembeni védelmére vonatkozó követelményeknek.

Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az európai parlamenti választásokat megelőzően a Facebook és az Instagram esetében nem áll rendelkezésre a megtévesztő hirdetések terjesztésére, a félretájékoztatási kampányokra, valamint az esetlegesen hamis tartalmakra figyelmeztető, hatékony választásfigyelő eszköz.

Az uniós bizottság azt gyanítja, hogy az érintett szolgáltatásokon megjelenő illegális tartalmak megjelölésére szolgáló mechanizmus, valamint a felhasználói jogorvoslati és belső panasztételi mechanizmusok nem felelnek meg a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály követelményeinek, és hiányosságok mutatkoznak a nyilvánosan elérhető adatokhoz való hozzáférés tekintetében is.

Az uniós vizsgálat arra fog összpontosítani, hogy a Meta által biztosított szolgáltatások összeegyeztethetők-e az átláthatósági és felhasználói jogorvoslati kötelezettségekkel, valamint a polgári diskurzus és a választási folyamatok kockázatainak felmérésére és csökkentésére vonatkozó követelményekkel.

Az Európai Bizottság felszólította a Metát, hogy működjön együtt velük azáltal, hogy haladéktalanul benyújtja a vonatkozó értékelés elvégzéséhez szükséges információkat. Az uniós bizottság arra is számít, hogy a Meta gyorsan megtesz minden szükséges intézkedést, hogy biztosítsa szolgáltatása hatékony, valós idejű nyilvános ellenőrzését. A törvény részleteiről korábban itt írtunk:

Kapcsolódó
Teljesen átalakul a közösségi média Európában: erre lehet számítani
A Facebook és az Európai Unió harca évek óta tart, azonban most úgy tűnik, sikerül keretek közé szorítani a közösségi médiaóriást, és a társait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik