Közélet

Felfüggesztette az Országgyűlés Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogát

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés kedden felfüggesztette Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogát, miután a parlament Mentelmi bizottsága is ezt javasolta a képviselőknek. A DK Országgyűlési képviselőjét Áder János volt köztársasági elnök testvére jelentette fel rágalmazás miatt, a parlament pedig 140 igen szavazat, 43 nem szavazat mellett tartózkodás nélkül felfüggesztette a mentelmi jogát a politikusnak.

A képviselő ellen, az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón – nagy nyilvánosság előtt – közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére.

Mint megírtuk, a Mentelmi bizottság határozati javaslata végig feljelentőként említi csak a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkárát, Pölöskei Gábornét, akit korábban azzal vádolt az ellenzéki politikus, hogy 2011-ben nem tett semmit, amikor a Fővárosi Önkormányzat Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának vezetőjeként tudomást szerzett a bicskei pedofilügyről. A bizottság szerint ezt a feljelentő tételesen cáfolta feljelentésében.

Gy. Németh azt mondta, a mentelmi jog azt szolgálja, hogy a képviselők a végrehajtó hatalmat ellenőrizhessék, annak felfüggesztése ezt akadályozza. A Mentelmi bizottság szerint viszont ezúttal azt is figyelembe vették, hogy a bicskei gyermekotthon esetét kiemelt közérdeklődés övezi, a történtek teljeskörű feltárását a közvélemény elvárja és érzékenyen követi, ezért az események bíróság előtti tisztázásának biztosítása a nyilvánosság tájékoztatása érdekben indokolt. A mentelmi jog fenntartása éppen a nyilvánosság tisztánlátását akadályozná. Ezt az Országgyűlés keddi ülésén is megismételte Hargitai János, a bizottság elnöke.

Erre válaszul Gy. Németh arról érdeklődött, hogy ha a történtek teljeskörű feltárását a közvélemény elvárja és érzékenyen követi, akkor a Fidesz többség miért nem engedte, hogy független vizsgálóbizottság jöjjön létre az ügyben, amiben máig nem tudni, hogy az ügybe belebukó Novák Katalin lemondott köztársasági elnök milyen indokok mentén adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyerekotthon pedofil-segítő volt igazgatóhelyettese.

Azt a múlt hónapban jelentette be maga Áder János, hogy testvlre nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné Áder Annamária Gy. Németh Erzsébet ellen. Az MTI-vel akkor a volt köztársasági elnök akkor azt is közölte, hogy Dobrev Klárának is felelnie kell majd a rágalmazásért a bíróság előtt.

Azzal kapcsolatban, hogy a DK őt is a „pedofilhálózathoz” sorolta, mert a bicskei otthon egykori igazgatója 2016-ban megkapta a Magyar Bronz Érdemkeresztet, Áder azt mondta, a kitüntetésekről az adott szakmai szervezetek javaslata alapján a szakminiszter készít felterjesztést a miniszterelnöknek, aki ezt követően tesz javaslatot az államfőnek az elismerések odaítélésére. Közölte, hivatali ideje alatt évente 370 és 520 között volt az ilyen kitüntetések száma és az érdemkereszt odaítélése előtt a főváros is kitüntette a volt bicskei igazgatót, amit akkor Karácsony Gergely mellett Gy. Németh is támogatott.

Frissítünk!

Gy. Németh Erzsébet közleményben reagált. Azt írta, azért vették el a mentelmi jogát, mert leleplezett egy fideszes pedofilsegítőt. Közölte: „A mentelmi jogom elvételével a Fidesz a mai napon végleg bebizonyította, hogy a pedofilok és a pedofilsegítők oldalán áll. Azért sújtott le rám Orbán Viktor bosszúja, mert nyilvánosan bemutattam az orbáni pedofilhálózat működését. Elmondtam az országnak, hogy Áder János húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária fővárosi főosztályvezetőként tudott arról, hogy mi történik a bicskei gyermekotthonban, mégsem akadályozta meg, hogy V. János tovább zaklassa a rá bízott gyerekeket. A pedofil bicskei igazgató 5 zavartalan évet kapott Pölöskei Gáborné Áder Annamáriától. Hiába tudta már 2011-ben, hogy mit tesz a gyerekekkel, mindez 2016-ig folytatódhatott.” Hozzátette: „A Demokratikus Koalíció soha nem fog hallgatni, soha nem fogja abbahagyni az orbáni pedofilhálózat szereplőinek támadását, soha nem fog beletörődni abba, hogy fideszes politikusok következmények nélkül mentegethettek pedofilokat és segítőiket. Újra és újra el fogjuk mondani, hogy ki mindenki vett részt a bicskei gyalázatban, Novák Katalintól Varga Juditon és Balog Zoltánon át egészen Pölöskei Gáborné Áder Annamáriáig. Nem fogunk meghátrálni, amíg az orbáni pedofilhálózatot ki nem söpörjük az országból!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik