Tudomány zöldövezet

Emberi életeket fenyeget az amazóniai bányászat

A WRI (World Resources Institute) és a RAISG (Rede Amazónica de Información Socioambiental Georreferenciada) nonprofit szerveztek szerint az Amazonas-medencében zajló bányászat az őslakosok földjeinek több mint 20 százalékát érinti, közösségek százait fenyegeti, és 450 ezer négyzetkilométeren veszélyezteti a kulcsfontosságú ökológiai rendszereket – írja az MTI. A friss jelentés alapján az illegális bányászok az őslakosok 370 földterületére nyomultak be legalább 30 amazonasi folyó vizét szennyezve olyan mérgező anyagokkal, mint a higany.

Amazonas-szerte az őslakosok földjei a legális és az illegális bányásztevékenység ostroma alatt állnak, és ez lerombolja a közösségek képességét, hogy megvédjék magukat, megelőzzék az erdőírtást, illetve megőrizzék az ökológiai rendszereket, amelyek elengedhetetlenek a bolygó jólétéhez

– mondta Peter Veit, a jelentés társszerzője.

Kép: ERNESTO BENAVIDES / AFP

A dokumentum kiemeli, hogy 2000 és 2015 között az erdő azokon az őslakos földeken zsugorodott a legnagyobb mértékben, ahol bányászati tevékenység is folyik. Patricia Quijano Vallejos, aki szintén részt vett a jelentés összeállításában, hangsúlyozta, hogy az Amazonas-medencén osztozó államok bár elvileg erős jogi védelmet biztosítanak az őslakosoknak, a vonatkozó jogszabályok alkalmazását gyakran nem kényszerítik ki teljes körűen.

A Global Witness jogvédő civilszervezet szerint világszerte 2019-ben 212 környezetvédelmi aktivistát öltek meg.

öbb mint 50 gyilkossággal a bányászathoz köthető a legtöbb ilyen haláleset, amelyek mintegy felét Latin-Amerika bányászat által érintett közösségeiben követték el.

Az őslakos közösségek fontos szerepet játszanak Amazónia megóvásában, amely a hatalmas mennyiségű üvegházgáz elnyelése és raktározása miatt a klímaváltozás elleni harchoz elengedhetetlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik