Tudomány zöldövezet

Kétségbeejtő, ami az Antarktisznál történik

Egy friss kutatás szerint soha nem olvadt még ilyen gyorsan az Antarktisz jege. Az adatok alapján az elmúlt negyven évben mintegy hatszorosára gyorsult fel az olvadás, ez a folyamat pedig még jobban megemelheti a következő évszázadokban a tengerszintet, és felgyorsíthatja klímaváltozás ütemét.

A Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett amerikai-francia-holland csoport légi felvételek, műholdas mérések és számítógépes modellek segítségével mutatta ki, hogy 1979 óta a térség 176 medencéjében miként gyorsult fel a jégolvadás – írja az MTI.

2009 óta az Antarktisz évente nagyjából 252 milliárd tonnányi jeget veszített, az 1979-90 közötti időszakban ez évente 40 milliárd tonnát tett ki. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évtizedben csak a régióban elolvadt jég 13,2 milliméterrel emelte meg a tengerszintet.

Három ország tett keresztbe a bolygó jövőjének
Elvetették a legnagyobb természetvédelmi terület létrehozásának tervét.

Az olvadás mostani mértéke 15 százalékkal magasabb, mint azt egy egy évvel korábbi tanulmányban kimutatták.

Ez csak a jéghegy csúcsa”

– hangsúlyozta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem szakértője és a kutatás vezetője.

A kutató szerint a jelentős eltérés oka az, hogy a mérések kimutatták, a viszonylag stabilnak tartott Kelet-Antarktisz 51 milliárd tonna jeget veszít évente. A szakértők eddig úgy vélték, hogy a kelet-antarktiszi térség jobban ellenáll azoknak a drasztikus változásoknak, amelyek a Nyugat-Antarktisz jégtakaróit sújtják.

A nyugat-antarktiszi és az Antarktisz-félszigeti olvadás a jégveszteség mintegy négyötödét teszi ki. A kelet-antarktiszi olvadás növeli annak a kockázatát, hogy a következő évszázadban több mint tíz lábnyival (több mint három méterrel) emelje a tengerszintet

– állapította meg Rignot.

Michiel van den Broek, az Utrechti Egyetem munkatársa hozzátette, a kelet-antarktiszi Wilkes-föld jégolvadása a tudomány számára egy új terület, és nagyon fontos feladat kideríteni, hogy mi is történik ott.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik