Tudomány zöldövezet

Ne is reménykedjen fehér karácsonyban

Szenteste és az ünnep tényleg akkor a legszebb, ha fehér a táj és szállingózik a hó, az ember évről évre reménykedik. Idén erre kevés az esély, és a klímaváltozás a jövőben is „tavaszias” szentestéket ígér.

Magyar viszonylatban december korántsem kopogós mínuszairól ismert, mégis néhány évtizede nem volt gyerek, aki úgy kezdte volna az iskolát, hogy ne lett volna legalább egy fehér karácsonya. Nem számíthattunk rá menetrend szerűen minden évben, de pont ezért volt izgalmas várni a karácsonyi időjárást, már reggel szaladni ablakhoz, esik-e vagy sem. Ha nem, akkor sem volt baj, mert majd jövőre.

Nyilvánvalóan felnőttként is várjuk a havat, csak arra a pár napra olyan jó lenne… De a valóság egyre kiábrándítóbb.

Anticiklon kellene

A „fehér karácsony” definícióját képtelenség tudományos alapossággal megadni, de nyilvánvalóan azt jelenti, hogy összefüggő hóréteg, fehér lepel borítja a tájat, és az sem baj, ha épp szállingóznak is a pelyhek. Józan paraszti ésszel nem kell más, mint hideg és csapadék, amivel a meteorológia is egyetért. Persze sokkal szofisztikáltabban fogalmaz, a csapadékos hideghez szükséges klasszikus meteorológiai helyzet az év ezen szakában:

Egy Nyugat-, Északnyugat-Európa felett kialakuló anticiklon, ami útját állja az enyhe óceáni légtömegeknek, forgásával pedig hideg, sarkvidéki levegőt áramoltat felénk. Amikor ez a Földközi-tenger térségének nedves légtömegeivel találkozik, Magyarországon minden feltétel adott

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Évről évre kisebb az esély

Időjárásunk a klímaváltozás hatására egyre extrémebb helyzeteket produkál, megnőtt a szélsőségek kialakulásának esélye és a változás is igen gyors – szinte bármi elképzelhető. Ám a globális átlaghőmérséklet emelkedésével mind valószínűtlenebb a december végi hideg, a fehér karácsony esélye nálunk ma már gyakorlatilag elenyésző.

KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance

Ha a talaj hőmérséklete pozitív, a hó ha hullik is, nem marad meg. Ha a magasban erős mínuszok vannak, összeállnak a hópelyhek, de hogy e szilárd formában érjenek földe, ahhoz legfeljebb 100-200 méteres magasságig lehet nulla fok felett a hőmérséklet. Ilyenkor ha nagyon intenzív a havazás, ideig-óráig megmaradhat a fehér lepel, de nem sokáig.

A tél havas periódusai egy-két hétre zsugorodtak, leginkább januárban, a leghidegebb hónapban számíthatunk rá.

Idén akár 10 fok is lehet

Ami az idei évet illeti igaz, még két hát hátra van, de most úgy tűnik semmi esély havazásra az ünnepek alatt.

Az időjárási modellek szerint december végén nyugatias áramlás érvényesül térségünkben, ami nemhogy nem mínuszokat, de átlagosan 5-6, helyenként akár plusz tíz fokot hozhat

– mondja Molnár László kiemelve, két hét távlatából nem lehet pontos előrejelzést adni, csak valószínűségről beszélhetünk.

Egész egyszerűen meleg van, a bolygó átlaghőmérséklete már közel egy Celsius-fokot emelkedett az ipari forradalom előtti szinthez képest. Olvad az északi örök hó birodalma, miért épp itt, Európa közepén az amúgy is határmezsgyén mozgó decemberben kapnánk havat? Lassan ott tartunk, hogy reménykedni is felesleges.

Kiemelt kép:  Frank Rumpenhorst / dpa / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik