Tudomány

Hamarosan elhagyja a Naprendszert a Voyager-2

A NASA friss adatai azt sugallják, hogy a Voyager-2 rövidesen kilép a Naprendszerből, és csatlakozik elődjéhez, a Voyager-1-hez.

A NASA szakértői augusztusban a Voyager-2 két műszerénél is a kozmikus sugárzás szintjének növekedését észlelték. Ez alapján arra következtetnek, hogy az űreszköz hónapokon belül elérheti a Naprendszer peremét, az úgynevezett heliopauzát – írja a Space.com.

A friss adatok összhangban vannak a Voyager-1 2012-es információival. Három hónappal azelőtt, hogy az űreszköz elhagyta volna a Naprendszert, hasonló emelkedést érzékelt a kozmikus sugárzásban.

Változást tapasztalunk a Voyager-2 körüli környezetben, ez nem kérdéses

– nyilatkozta Ed Stone, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa és a missziós csapat tagja. A szakértők azt ugyanakkor egyelőre nem tudják megjósolni, hogy pontosan mikor éri el az űreszköz rendszerünk határát.

A heliopauza egy buborék, ami a napszél hatására alakul ki a Naprendszer körül. Csillagunk 11 éves ciklusa alatt folyamatosan ingadozik a napszelek erőssége, így a buborék is hol összehúzódik, hol kitágul. A Voyager-2 ráadásul más utat jár be, mint elődje, így a Voyager-1-nél mért adatok sem mérvadóak.

Annyi bizonyos, hogy az 1977-ben felbocsátott Voyager-2 jelenleg mintegy 17,7 milliárd kilométerre jár a Naptól, és ha így folytatja, a második ember által épített szerkezet lesz, amely elhagyja rendszerünket. Hogy ez pontosan mikor következik be, az remélhetőleg az elkövetkező hónapokban kiderül.

Kiemelt fotó: NASA/JPL

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik