Tudomány

Idegen civilizációkról készül bejelentéssel a NASA

Amikor a Naprendszerben fellelhető potenciális idegen létformákról van szó, a szakértők csupán mikroorganizmusokban gondolkoznak. Más csillagoknál azonban rendkívül fejlett civilizációk alakulhattak ki, ezek azonosításához pedig egyedi módszerekre van szükség.

A csillagászok jelenleg mintegy 3 800 exobolygót, azaz Naprendszeren kívül található bolygót ismernek. Napjaink egyik legfontosabb tudományos kérdése, hogy vajon kialakulhatott-e az élet valamelyik égitesten.

Az elmúlt időszakban, illetve a közeljövőben több olyan űreszközt is felbocsátanak, melyek segíthetik a kérdés megválaszolását. Ilyen szerkezetek a NASA által épített TESS, a James Webb űrtávcső, valamint az Európai Űrügynökség CHEOPS és PLATO nevű eszközei.

A NASA új célja az, hogy ezen szerkezetekkel a fejlett élet nyomai után kutasson.

A Földről folyamatosan érkeznek az űrbe technológiánk jelei, például a mesterséges fények, a lézerek vagy a rádióhullámok. Hasonló módon más értelmes civilizációk is kibocsáthatnak különböző árulkodó nyomokat.

2018 áprilisa óta az amerikai kongresszus részéről egyre nagyobb a nyitottság arra, hogy a NASA komolyabb erőkkel is keresse az efféle jeleket. A NASA a közelmúltban bejelentette, hogy szeptember 26-28 között átfogó workshopot szervez a témával kapcsolatban  – írja a ScienceAlert. A rendezvényen többek közt azt is bemutatják, hogy milyen új lehetőségek adottak az űrhivatal előtt.

Már ebben az évszázadban felfedezzük a földönkívülieket - állítja egy kutató
Jill Tarter figyelemfelkeltő előadásaival akar támogatókat szerezni az idegen életet kutató Allen Telescope Array számára.

Manapság több olyan szervezet is létezik, amelyik kifejezetten az értelmes létformák után kutat. Ezek közül a legkiemelkedőbb a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) Intézet, illetve a Breakthrough Initiatives. Korábban a NASA is részt vett a keresésben, az 1990-es években azonban a politikai nyomás hatására leállították a programot.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor rengeteg olyan eredmény született – gondoljunk csak a rejtélyes Tabby csillagára -, melyek miatt a döntéshozók arra jutottak: érdemes lehet újraindítani a projektet.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik