Belföld

Ellenőrzés volt a háziorvosoknál: a betegfogadási idő ellenére a rendelők 39 százalékában nem zajlott ellátás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tavaly létrehozta az „ellenőrzésfelügyeleti szolgálatot”, amelynek feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (az egészségbiztosító, az OKFŐ, és az egykori ÁNTSZ, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) ellenőrzéseit, s feltárja a betegellátás hibáit – írta a Népszava.

Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron – ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

A lap szerint a váratlanul érkező ellenőrök több hiányosságot találtak: így például számos esetben nem folyt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban, esetenként rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen.

A Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján a Népszava közölte, hogy az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult – írta a lap.

Előfordult olyan is, hogy a betöltetlen körzetekben helyettesítők nem a helyettesített praxisban kezelték a pácienseket, hanem a saját rendelőjükben, ahová a betegeket önkormányzati kisbuszokkal szállították oda. Az ellenőrzés – a Belügyminisztérium lapunknak küldött válasza szerint – azt is megállapította: a háziorvosi szolgálatok háromnegyede írta csak ki jól látható helyre a rendelési időket. A NEAK ellenőrei több helyen kifogásolták, hogy a teljes nyolcórás munkaidőre bejelentett szakdolgozók, csak a rendelési idő négy órájában tartózkodtak a munkahelyükön.

Az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. A tárca a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak, sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is.

Korábban megírtuk, hogy tovább nőtt a háziorvos-hiány Magyarországon: a tavaly augusztus eleji adatok szerint 659 tartósan, vagyis hat hónapnál hosszabb ideje üresen álló betöltetlen háziorvosi praxis van. Ez 27-tel több üres praxist jelent, mint amennyi júniusban volt. Összesen tehát 517 településen vagy kerületben vannak alapellátási gondok. Mivel összesen 6500 praxis van, minden tizedik betöltetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik