Tudomány

Egy új kutatás szerint kizárható, hogy idegenek takarják Tabby csillagát

Újabb tanulmány cáfolja, hogy egy földön kívüli óriásépítmény miatt ingadozik Tabby csillagának fénye.

Tabetha Boyajian, az új vizsgálat vezetője és a Louisianai Állami Egyetem munkatársa szerint a legvalószínűbb az, hogy por miatt halványodik el és világosodik ki időnként a csillag – számol be a space.com. A legújabb adatok azt mutatják, hogy a különböző színű fényeket más-más intenzitással takarja valami. Ez pedig azt jelenti, hogy a blokkoló objektum nem áttetsző, ahogy azt egy exobolygótól vagy egy idegen megastruktúrától elvárnánk.

Tabby csillaga, más néven a KIC 8462852, nagyjából 1500 fényévre fekszik a Földtől. Az égitest valamivel forróbb és nagyobb a Napnál. Az objektum 2015 óta tartja lázban a csillagászközösséget, ekkor ugyanis Boyajian és munkatársai bejelentették, hogy az égitest az elmúlt 5 év során drámai fényingadozásokat produkált. A későbbi vizsgálatok igazolták, hogy már korábban is megfigyelhető volt a csillag elhalványulása.

A 2015 óta a kutatók egyre több és több elméletet dolgoznak ki a jelenség megmagyarázására. Egyes elképzelések szerint a KIC 8462852 fényét egy porgyűrű vagy üstökösök, esetleg egy idegen civilizáció által létrehozott erőmű takarja, mások viszont úgy vélik, hogy a csillag egyszerűen változó erősségű fényt bocsát ki.

A földön kívüli szerkezet elméletét a tudósok többsége természetesen elvetette, az utóbbi időkben pedig egyre több adattal sikerült cáfolni a hipotézist.

A KIC 8462852 fantáziarajza (kép: NASA/JPL-Caltech)

Az új kutatás során Boyajian és csapata 2016 márciusától 2017 decemberéig elemezték az objektumot. Az érintett időszak alatt a szakértők négy elhalványulási eseményt figyeltek meg.

A vizsgálat közösségi finanszírozásnak köszönhetően valósult meg. Korábban, a 2015-ös tanulmány elkészítésében is nagy szerepet vállaltak az önkéntesek, egészen pontosan a Planet Hunters nevű csoport, amely a Kepler űrtávcső adatainak feldolgozásában segít. Boyajian kiemelte, rendkívül hálás azoknak a profi és amatőr csillagászoknak, akik hozzájárultak az utóbbi évek munkájához.

A legújabb eredmények ellenére nem oldották meg végérvényesen a KIC 8462852 rejtélyét.

A legújabb kutatás kizárja az idegen óriásszerkezetet, de növeli annak valószínűségét, hogy más jelenség áll az elhalványulás mögött

– mondta Jason Wright, a tanulmány társszerzője és a Pennsylvaniai Állami Egyetem csillagásza.

Az égitest különös viselkedésére egyéb magyarázatok is lehetnek, a jövőben pedig alaposabban meg kell vizsgálni ezen opciókat.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik