Tudomány az élet nagy kérdései

Miért sárgulnak be a fogaink?

Bár a hírességek általában vakítóan fehér fogsorral rendelkeznek, a többség foga inkább sárgásabb. Ez teljesen normális: a sztárok sem különleges fogmosó technikájuknak, hanem inkább a fogfehérítőknek köszönhetően rendelkeznek olyan szép mosollyal.

Az elszíneződés hátterében számos tényező állhat, a sárgulás pedig a fog belsejét és külsejét egyaránt érintheti – írja a Live Science.

Amikor külső elszíneződésről beszélünk, akkor a fog külső, kemény rétegén, a zománcon jelentkező sárgulásról van szó. Ezen elszíneződések hátterében rendszerint életmódbeli tényezők állnak: a kávézás, a teázás és a dohányzás mind hozzájárulhat a sárguláshoz.

A szabály az, hogy azok az ételek és italok, amelyek képesek elszínezni a ruhát, a fogat is megfesthetik.

Így ha az ember minél fehérebb fogakat akar, érdemes kerülnie a kólát, a vörösbort, a csokoládét, de még a meggyet és áfonyát is.

Természetesen nem kell teljes egészében lemondani ezekről az ételekről, hiszen a zománcot érintő sárgulás viszonylag könnyedén eltávolítható. A kellően alapos és gyakori fogmosással, illetve a szakértő által végzett tisztítással például fehéren tarthatóak a fogak.

Kép: Thinkstock

Sokkal komolyabb problémát jelent ugyanakkor a belső, a zománc és a cement közt található dentint érintő sárgulás. Az efféle elszíneződéstől jóval nehezebb megszabadulni.

Belső sárgulást különböző, főként gyógyszerekben fellelhető vegyületek válthatnak ki. A gyermekkori fogfejlődés során a tetraciklin vagy doxiciklin tartalmú antibiotikumok például barnulást okozhatnak, a klórhexidines baktériumölő szájvizek pedig szintén barnás árnyalatot idézhetnek elő a dentinben. Igaz, a jóval gyakoribb készítmények, így az antihisztaminok, antipszichotikumok és bizonyos vérnyomáscsökkentők is okozhatnak sárgulást. A fogegészségnek egyébként kedvező fluorid túlzott bevitele hasonló módon kialakíthat barnás és sárgás elszíneződéseket.

Az életmódbeli faktorok mellett természetesen a genetika is nagyon fontos.

Van, aki eleve sárgásabb árnyalatú fogakkal születik. Ennek oka az, hogy sokaknak genetikai tényezők miatt vékonyabb a zománca, így jobban kivehető a dentin természetes, sárga színe. Ez persze azt is jelenti, hogy az öregedéssel, illetve a zománc kopásával szintén sárgábbá válhatnak a fogak.

A fog színének megőrzése egyébként egyáltalán nem nehéz. Érdemes csak mértékkel fogyasztani a színező ételeket és italokat, a dohányt pedig teljes egészében kerülni kell. Emellett kiemelten fontos a szájhigiénia, és kétévente legalább egyszer nem árt felkeresni a fogorvost.

Természetesen ha az ember nem elégedett a fogszínével, a szakértők képesek fehéríteni. Erre napjainkban már számos módszert alkalmaznak.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik