Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nem tudunk megszabadulni a hagymaszagtól?

Számos olyan étel létezik, amely képes jellegzetes leheletet okozni. A hagymák, különösen nyersen fogyasztva, sok ilyen táplálékot felülmúlnak a kellemetlen szagok terén.

A hagyma nemzetség (Allium) tagjai számos egyedi szagú és ízű, többnyire kéntartalmú vegyületet termelnek. Az egyes összetevők más-másképpen szabadulnak fel, bizonyos illatoktól pedig akár órákkal a hagymafogyasztás után sem lehet megszabadulni.

A különböző vegyületek eltérő módon képesek erős szagot okozni. Egyes anyagok például a szájban lerakódva a fogyasztást követően azonnal hagymaszagot kezdenek el árasztani. Ettől a gyorsan jelentkező illattól egy alapos fogmosással könnyedén megszabadulhatunk, néhány órával később azonban újra kellemetlenné válhat az ember lehelete.

A jelenség hátterében az úgynevezett allil-metil-szulfid áll.

Ez az anyag aprítás, zúzás vagy rágás közben szabadul fel, és jóval lassabban ürül ki a szervezetből, mint a többi jellegzetes szagot okozó vegyület.

Kép: Thinkstock

Az allil-metil-szulfid meglehetősen könnyedén szívódik fel a véráramba. A vegyület az egyetlen olyan hagymákhoz köthető kénes összetevő, melyet órákkal a fogyasztás után a vizeletben, a tüdőben és a szájban is ki lehet mutatni. Sőt, a véráramba felszívódott allil-metil-szulfid akár a bőrt is elérheti.

Éppen ezért teljesen felesleges fogmosással, rágógumival vagy mentolos cukorkával küzdeni a kellemetlen lehelet ellen.

A szag forrását ugyanis nem a szájban, hanem a véráramunkban kell keresni.

Ennek ellenére vannak módszerek a szag tompítására. A tej, az alma, a saláta, a zeller, a burgonya, a petrezselyem, a mentlevél, a borsmenta és a bazsalikom például tartalmaznak olyan enzimeket, melyek képesek lebontani a hagymaszagot okozó vegyületeket. Az érintett táplálékokat ugyanakkor érdemes nyersen fogyasztani, hiszen a szagtalanító enzimek hőérzékenyek. Fontos azt is kiemelni, hogy a felsorolt ételek nem képesek az összes allil-metil-szulfidot eltüntetni a testünkből.

Próbálkozni tehát lehet, de a szervezetünket teljes egészében nem lehet megtisztítani a hagyma anyagaitól. A legegyszerűbb ezért az, ha az ember kivárja, amíg a vegyületek kiürülnek – még ha ez órákat vagy akár napokat is vesz igénybe.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik