Tudomány az élet nagy kérdései

Miért kívánjuk úgy az egészségtelen ételeket?

Nem ritka, hogy az ember akkor is a sült krumpli és a hamburger mellet dönt, amikor egészséges ételeket is választhatna. Mi az oka annak, hogy annyira kívánjuk az ilyen zsírban és szénhidrátban gazdag táplálékokat?

A Mashable szerint a választ az agyunknál kell keresni. Egy, a Cell Metabolism szaklapban 2018-ban megjelent tanulmány alapján az agy jutalmazási rendszere az egy tápanyagtípust tartalmazó ételekkel szemben előnyben részesíti azokat az ételeket, amelyek a zsírt és a szénhidrátokat kombinálják.

A vizsgálatban az Alexandra DiFeliceantonio, a Max Planck Anyagcsere Kutató Intézet munkatársa által vezetett csapat 206 felnőtt személyt tanulmányozott. Az alanyoknak olyan képeket mutattak, melyeken zsírt, cukrot vagy a kettőt egyszerre tartalmazó ételek szerepeltek. A kísérlet során a kutatók folyamatosan megfigyelték a résztvevők agyát.

Az alanyok ezután pénzt kaptak, melyet egy választott táplálékra költhettek el. Az adatok alapján a többség olyan ételeket választott, amelyek cukrot és zsírt és tartalmaztak.

Kép: Thinkstock

A szakértők a vizsgálat során arra jutottak, hogy az agy megpróbálja felmérni, hogy mennyi kalória lehet az egyes ételekben. Dana Small, a Yale Egyetem munkatársa szerint viszont az agy hajlamos túlbecsülni az étel energiaértékét, amikor egy táplálék zsírt és szénhidrátot is tartalmaz.

Ennek elsődleges oka az lehet, hogy az ilyen típusú táplálékok viszonylag ritkán fordulnak elő a természetben.

Igaz, akadnak azért kivételek, például a tej.

A távoli múltban őseinknek gyakran alaposan meg kellett fontolniuk a táplálékválasztást, hogy megfelelő mennyiségű energiához jussanak. Az agy pedig éppen ezért úgy fejlődött, hogy segítse a jó döntés meghozatalát. Néhány évszázada azonban elterjedtek a feldolgozott ételek, amelyek képesek átverni az agyunkat.

A szakértők szerint a modern környezetben, amikor gyakoriak a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek, az agy jutalmazási rendszere negatív következményekkel járhat. A rossz döntéshozatal akár súlyos elhízást is eredményezhet.

A természetben a magas zsír- és szénhidráttartalmú élelmiszerek nagyon ritkák, és általában rostokat tartalmaznak, amelyek lassítják az anyagcserét

– nyilatkozta Small. A kutató hozzátette, a feldolgozott élelmiszereknél ezzel szemben gyakori a magas zsír- és szénhidráttartalom.

A csapat úgy véli, további fejlődésre lesz szüksége agyunknak ahhoz, hogy alkalmazkodjon az új táplálkozási körülményekhez.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik