Tudomány az élet nagy kérdései

Miért tüsszentünk a borstól?

Napjaink egyik legismertebb és legkeresettebb fűszere a bors. A csonthéjas termést a leggyakrabban őrölve használják, ilyen állapotában azonban már kis mennyiségben belélegezve is képes kellemetlen tüsszögést kiváltani.
Kapcsolódó cikkek

A Live Science szerint a bors két ok miatt képes tüsszentést okozni. Az egyik, hogy a fűszert általában őrölve használják, az apró szemcsék pedig más finom részecskékhez, például a porhoz hasonlóan képesek stimulálni az orrban található idegsejteket. Ezek beindítják a tüsszentőreflexet, melynek célja az, hogy megtisztuljon az orr a szennyeződésektől.

A második, kevésbé egyértelmű ok a bors kémiai összetételénél keresendő. A borsfélék fajtától függően más-más mennyiségben tartalmazzák az egyedi, csípős ízt adó vegyületet, a piperint.

A vegyület az orrba kerülve irritációt idéz elő a nyálkahártya idegvégződéseinél.

Ahogy a piperin képes kellemes csípős érzést kiváltani a nyelven, úgy okozhat irritációt az orrban.

A vegyület már kisebb mennyiségben is beindíthatja a tüsszentőreflexet.

A fekete bors különösen nagy mennyiségű piperint tartalmaz, de a többi típus is képes tüsszögést előidézni.

Kép: Thinkstock

Bár a tüsszentés kellemetlen lehet, nem érdemes a borsot mellőzni a konyhából. A fűszer ugyanis értékes ásványi anyagokat tartalmaz, ráadásul a vérerek tágításával a keringést is javítja.

A borsfogyasztás egyetlen negatívuma a tüsszentés, igaz, ez sem jár hosszú távú következményekkel.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik