Tudomány

Boldogok a test foglyai?

Se mozogni, se beszélni nem tudnak, egy új tanulmány szerint mégis boldogok.
Kapcsolódó cikkek

Bezártság szindrómás embereket vizsgált meg egy francia szervezet. Az úgynevezett ALIS 168 tagjának küldtek ki kérdőíveket, amelyben kórtörténetükön kívül érzelmi állapotukra és az eutanáziáról vallott nézeteikre is kíváncsiak voltak.

Az eredményeket Steven Laureys, a liege-i egyetemi kórház munkatársának vezetésével értékelték, a tanulmány a British Medical Journal című orvosi folyóirat online kiadásában szerdán jelent meg.

A jólétével kapcsolatban részletes választ adó 65 páciens közül 47 állította magáról, hogy boldog és 18 vallotta boldogtalannak magát. A főként szempillantásokkal válaszoló páciensek közül alig néhányan jelezték, hogy öngyilkos gondolataik szoktak lenni.

“Sok páciens képes boldogságot találni olyan módokon, amelyeket mi el sem tudunk képzelni” – kommentálta az eredményt Adrian Owen kanadai idegtudós, a téma szakértője.

A testükbe zárva élő emberek a szindrómával akár évtizedekig is élhetnek, ha megfelelő gondozást kapnak. Rehabilitációval sokuknál visszatér időközben a fej, az ujjak vagy a lábfej mozgása, némelyek pár szónyi beszédre is képessé válnak.

A kutatók szerint életminőségük tovább javítható a bezárt páciensek kommunikációját könnyítő “gondolatolvasó” technikai eszközökkel. A világ leghíresebb bezártság szindrómában élő és onnan “kitörő” ember Stephen Hawking elméleti fizikus, aki motoros neuronbetegsége miatt vesztette el évek során a teste feletti uralmat.

A világ legnagyobb elméje testében bezárva él. Egyetemi előadásait a legminimálisabb izommunkával, beszédszintetizátor segítségével tartja:

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a bezártság szindrómában élőkről! (ALIS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik