Tudomány

Falragasztó baktériumok

Megtalálták a megoldást a földrengésbiztos házak építéséhez.

Nagy-Britanniában a New Castle Egyetemen hozták létre a legújabb típusú betonragasztót. Az új készítményt betonfalak repedéseinek kitöltésére alkalmas. Az egyedi tervezésű anyagban baktériumok élnek, melyek képesek bejutni a legmélyebb, hajszálvékony repedésekbe is, és egy kalcium-karbonáttal szilárd keveréket alkotva megszilárdulnak.

A BacillaFilla nevű készítmény a Bacillus subtilis genetikailag módosított változata. Ez a baktérium gyakran megtalálható a közönséges talajban. A kutatók csíráztatni kezdték a baktériumot. A BacillaFillában a baktériumok azért vannak, hogy feltérképezzék a mély repedéseket a betonban, ahol azután felhalmozódhatnak. A repedések legmélyebb részén kalcium-karbonátos sejtek termelődnek. A baktériumok lényegében olyan erősek lesznek így, mint a beton. Ezzel sikerül helyreállítani a környező beton szerkezeti szilárdságát.

A betonragasztó különleges önmegsemmisítő gént is tartalmaz, mely leállítja az anyag növekedését a beton kitöltése után, hogy ne feszítse tovább a repedéseket.
A BacillaFilla kifejlesztői remélik, a baktériumragasztóval hosszabb életűek lehetnek a betonszerkezetek. Ráadásul környezetvédelmi szempontból is hatékony megoldás. A jövőben főleg földrengés-sújtotta területeken alkamazhatják majd.

AJÁNLOTT LINKEK:

BacillaFilla (Popular Science)

BacillaFilla (Newcastle University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik