Tudomány

Ujjak nélkül ír a robotkéz

Nem kellenek feltétlenül ujjak ahhoz, hogy valamit meg lehessen fogni.

Amerikai kutatók olyan robotkart hoztak létre, amely az italfelszolgálástól a rajzolásig mindenre képes, pedig nem ujjakban végződik.

Az ujjak, bár az embernél jól beváltak, a robotok esetében nem a legmegfelelőbbek – magyarázta Eric Brown, a Chicagói Egyetem kutatója a Science magazin internetes hírportálja szerint. Az ujjak csúszhatnak, túl erősen fogva eltörhetnek tárgyakat, ezen kívül húsz különálló egység irányítását kívánják egy számítógéptől.

KÉZFEJ HELYETT GUMIZSÁK

A Brown és kollégái által kifejlesztett robotkéz egy vékony gumizsák, amelyet kávészemekkel vagy apró üveggolyókkal töltenek meg.

Amikor a kéz érintkezésbe lép egy tárggyal, egy vékony cső levegőt szív el a zsákból, mire az összezsugorodik, és megváltoztatja alakját.

Mindössze egy százalékos térfogatcsökkenés elegendő a legtöbb vizsgált tárgy megfogásához.

A leghatékonyabban kemény, száraz, geometriailag összetett tárgyakat tud megfogni a robotkéz. A lapos vagy összenyomható tárgyakkal már meggyűlik a baja. Saját méretének felénél nagyobb dolgokat sem képes megfogni, a legtöbb, amit a kísérletben képes volt megemelni, két különböző, egy gallonnyi – 3,78 liter – vízzel megtöltött kancsó volt.

A technológia legnagyobb nyertesei az amputáltak lehetnének: egy formálható kéz nagymértékben javítaná életminőségüket. Működtetése pedig sokkal egyszerűbb lenne a jelenleg a piacon elérhető, sokkal bonyolultabb kézprotézisekénél.

AJÁNLOTT LINK:

Ujjak nélküli robotkéz (Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik