Huawei Watch GT 5 Pro: okosórának kevés, aktivitásmérőnek kiváló

Minden korábbinál szebb a Huawei legújabb viselhető eszköze, kérdés viszont, hogy milyen funkciókat rejt a tetszetős burkolat. Hetekig viseltem egy Watch GT 5 Pro modellt, hogy válaszokkal tudjak szolgálni.

A Huawei szeptember 19-én Barcelonában mutatta be legújabb viselhető eszközeit, köztük a Watch GT 5 termékcsaládot, ami az aktivitásmérő órára vágyó férfiakat és nőket veszi célba. A felhozatal alapvetően két modellből áll, a sima, illetve a valamivel fejlettebb és drágább anyagból készült Pro variánsból, de ezekből is több verzió létezik.

A GT 5-ből elérhető 41 milliméteres (női) és 46 milliméteres (férfi) változat, a GT 5 Próból pedig 42 milliméteres (női, kerámia óratokkal), illetve 46 milliméteres (férfi, titán óratokkal) variáns, ám árban ezeknél is vannak eltérések attól függően, hogy milyen típusú pánttal vásároljuk meg őket. Az alap verziónál mindkét méret 95 ezer forintól indul, míg a Pro modell 46-os verziójánál 140, a 42-esnél 180 ezer a belépő szint.

A meglehetősen széles kínálatból én egy 46 milliméteres, titánszíjas Pro változatot használtam huzamosabb ideig, cikkemben pedig a tesztidőszak alatt szerzett tapasztalataimat igyekszem részletesen összefoglalni.

Szajki Bálint / 24.hu - Huawei Watch GT 5 Pro galéria.
Szajki Bálint / 24.hu - A jobb felső szélre került korona lenyomható és forgatható.
Szajki Bálint / 24.hu - A hátlapból finoman kiemelkedik a szenzorokat tartalmazó sziget.
Szajki Bálint / 24.hu - Az óratok jobb alsó szélén egy második, diszkréten elhelyezett gomb is található.
Szajki Bálint / 24.hu - A titán burkolatos Pro modell főleg férfi kézen mutat jól.

Huawei Watch GT 5 Pro

Az órát kézbe véve elégedetten bólogattam, külsőre ugyanis szemet gyönyörködtető lett. Ennek megítélése persze szubjektív, a forma és a méret nem mindenkinek lesz szimpatikus, de én például sokkal jobban kedvelem az olyan viselhető eszközöket, amik a klasszikus órákat idézik, és nem olyan, szíjjal felszerelt apró képernyők, mint például az Apple vagy a Google órája. A Watch GT 5 Pro ezek szöges ellentéte, hiszen a klasszikus luxusmárkák masszívabb megoldásait idézi:

méretes és súlyos (szíjjal együtt közel 100 gramm), de emellett elegáns és sportos is egyben.

A 46 milliméter a lünetta átmérőjét jelöli, ez egyben az óra szélessége is, amihez a Pro variáns esetében 54,5 milliméteres magasság és 13 milliméteres vastagság társul. A szenzorok foglalata kiemelkedik a hátlap síkjából, így az óra nem simul teljesen a csuklóra, viszont nem is áll el annyira, hogy ez a fajta kialakítás zavaró lenne.

Szajki Bálint / 24.hu

Ide kapcsolódó apróság, hogy a Huawei az alapból felszerelt titánszíj mellé extra elemeket is tett a dobozba, arra az esetre, ha esetleg túl szorosnak bizonyulna a gyári méret. Ezek ráadásul az apró, körömmel mozgatható belső kapcsolóknak hála egész egyszerűen, lényegében percek alatt cserélhetők – természetesen akkor is, ha a viselő kezére hozzám hasonlóan bő lenne az „alapbeállítás”.

A titán óratok és -szíj speciális, karcálló bevonatot kapott, amit a közel kéthetes teszt alatt nem is sikerült semmilyen módon felsérteni. A képernyőt ezúttal is zafír üveg védi, ami szintén elég jól állja a strapát annak ellenére is, hogy ez a felület egy síkban van a nyolcszögletű, amúgy számozott lünettával. A kijelző alapja egy 1,43 hüvelykes AMOLED panel, 466 × 466 pixeles felbontással, remek színekkel és kiváló érintésérzékenységgel, ugyanakkor a fényerő nincs olyan magas, mint a nemrég tesztelt Pixel Watch 3 esetében. Az őszi verőfényben így a számlap olykor kicsit fakó hatást keltett, viszont a megjelenő információk leolvasása ennek ellenére sem okozott problémát.

Szajki Bálint / 24.hu – A könnyen kiszedhető szemeknek hála a szíj mérete gyorsan testre szabható.

A Huawei nem ma kezdte az ipart, így az összeszerelés minősége hibátlannak nevezhető, a forgatható korona és a jobb alulra került diszkrétebb gomb is kellően reszponzív, és emellé adott az IP69K szabvány szerinti por- és vízállóság is. A hivatalos oldal szerint 40 méteres mélységig akár búvárkodni is lehet az órában, amit tesztelni a legnagyobb bánatomra nem volt lehetőségem, azt viszont magabiztosan állítom, hogy a zuhanyzás, kézmosás és mosogatás az elvárható módon meg sem kottyan az órának.

Üzemidőbajnok

A komolyabb (és drágább) Garmin eszközöket a Watch GT 5 Pro ugyan még nem fenyegeti üzemidő terén, de a Samsung-, Google- és Apple-féle, maximum két napig használható okosórákra köröket ver az eszköz. Konkrétan arról van szó, hogy a közel háromhetes tesztidőszak alatt mindössze egyszer kellett töltőre tennem az órát, ami egészen szürreális élmény volt a legutóbb kipróbált Pixel Watch 3 után.

Mindezt úgy, hogy a mobilomról befutott szinte minden értesítés az órára, rendszeresen monitoroztam a sétáimat a GPS-t is használó edzéskövetéssel, éjszaka ment az alvásfigyelés, folyamatos volt a pulzusmérés, és rendszeresen lefuttattam egy EKG-t – mert hogy ezt is tudja a Pro modell, de ezekre az extrákra még külön kitérek.

Teljesen átlagos használat mellett közel 10 napig bírta az óra, és a képességeit az is jól szemlélteti, hogy az Always on Display funkciót bekapcsolva is mindössze 7 százalékot esett a töltöttség 10 óra alatt.

Ezt a (klasszikus óralapot mutató) megjelenítési módot folyamatosan használva ugyan visszaesik az elérhető üzemidő, ahogy akkor is, ha rendszeresen hallgatunk zenét az óráról, vagy ezzel telefonálunk, de még így is hat napról beszélünk. Ennyi idő alatt a fentebb említett konkurenseket minimum kétszer töltőre kell tenni.

Ha pedig már töltés: ehhez a dobozban találunk egy USB-A végű, mágneses bölcsőt, amivel nagyjából egy óra alatt nulláról maximumra állítható vissza az óra akkumulátora. Az energiaátvitel vezeték nélkül történik, és a Watch GT 5 Pro kompatibilis a Qi-szabvánnyal is, így akár egy IKEA-s töltővel is pumpálható energia az eszközbe. Már persze akkor, ha lepattintjuk róla a szíjat, ami szintén egy kapcsoló lenyomását igényli.

Nem a legokosabb

Az egykor vezető mobilmárkaként (is) jegyzett Huawei tragédiája, hogy az USA szankciói miatt többek között nem használhatja a Google szolgáltatásait, amibe beletartozik a több konkurens gyártó által használt, kifejezetten órákra fejlesztett WearOS is.

Ahogy azt már évek óta megszokhattuk, a Watch GT 5 modelleken is a cég saját fejlesztésű Harmony OS rendszere fut, ami ugyan egy kezes és fürge szoftver, de a konkurenciához mérve azért elég komoly hiányosságokkal rendelkezik.

Az ugyan pozitívum, hogy a használathoz szükséges Huawei Egészség alkalmazás egyaránt elérhető Androidra és iOS-re, így az óra lényegében minden jelenleg kapható telefonnal kompatibilis, de közben olyan, ma már alapvetésnek mondható funkciókról kell lemondanunk, mint például

Muszáj emellé megjegyezni azt is, hogy a telepíthető (és azon belül a valóban hasznos) alkalmazások kínálata rettentően szegényes, az almás telefonoknál pedig továbbra sem lehet választ pötyögni a beérkező üzenetekre közvetlenül az óráról.

Jó hír, hogy Androidon az utóbbi problémára talált kiskaput a Huawei, így egyes üzenetküldő szolgáltatásoknál (például Messenger) már nem csak emojik és előre megadott válaszok állnak rendelkezésünkre, de a képernyőn megnyitható egy apró billentyűzet, amin bármit beírhatunk – annyi kompromisszummal, hogy magyar klaviatúra a teszt során még nem volt elérhető, így az ékezetekről le kell mondani. Ezért jár a piros pont a gyártónak, az ugyanakkor továbbra is nagyon zavart, hogy az e-maileknek csak a feladója és a fejléce látszik, és az óra továbbra sem kezeli a meglévő névjegyeinket, azokat külön kell megadni az órának, ha innen szeretnénk hívásokat indítani.

Utóbbihoz adott a mikrofon és a hangszóró is, a beszélgetések minősége elfogadhatónak mondható, de továbbra is csak akkor, ha egy viszonylag csendes helyen bonyolítjuk a hívást. Ez amúgy Bluetooth-on (5.2) keresztül zajlik, és ezt a kapcsolatot használhatjuk arra is, hogy az okostelefonos alkalmazásból zenéket másoljunk át a Watch 5 GT Pro belső tárhelyére. Ami azért jó, mert így hallgathatjuk őket közvetlenül az óráról, például futás közben, és pusztán ezért nem kell telefont vinnünk magunkkal.

Pozitívum még, hogy eltérő óralapokból most is temérdek áll a rendelkezésünkre, ezek akár testre is szabhatók, rengeteg információ kitehető a képernyőre. Ez azért is remek lehetőség, mert nálam az eszközön jobbról balra történő suhintással elérhető „kártyákból” csak hat megjelenítését engedélyezte a rendszer, holott már előre telepítve is 22 különböző opció áll a felhasználók rendelkezésére.

24.hu

Ezek között megtalálható a napi tevékenység (mozgás, gyakorlat, állás) színes grafikonja, a pulzusszám, a véroxigénszint, a bőrhőmérséklet, az edzéskövetés, az alvás, a hívásnapló, a médiavezérlő, az iránytű és az időjárás. A kártyák közé nem lehet viszont kitenni olyan funkciókat, mint például az EKG vagy az artériás érfalmerevség észlelése – ezeket az összes telepített alkalmazást listázó menüből lehet megnyitni, amit a korona egymás után kétszeri megnyomásával lehet előcsalogatni.

Aktivitásmérésre kiváló

Az operációs rendszer hiába limitált, ennek ellenére a Watch GT 5 Pro egy jól sikerült aktivitáskövető – sokkal inkább nevezném ennek, mintsem okosórának. A kütyünk rengeteg adatot képes fogadni, és ezeket a mostanra eléggé kiforrott Huawei Egészség alkalmazásban összegzi számunkra. Legyen szó a megtett lépésekről, az edzéssel töltött időről, az elégetett kalóriákról, a légzésről, a pulzusunk alakulásáról, de ide tartozik az alvás monitorozása és a bőrhőmérséklet változásának követése is.

Említettem továbbá, hogy adott az EKG funkció (ehhez az alsó gombot kell megérintenünk, miközben nyugalmi állapotban vagyunk), illetve adott a lehetőség az artériás érfalmerevség észlelésére is. Ezeknél a lehetőségeknél ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a Huawei órája nem orvosi eszköz, éppen ezért a kapott adatokat is érdemes fenntartásokkal kezelni. Ha viszont az óra pitvari fibrillációt észlel, erről mindenképpen érdemes orvossal egyeztetni.

24.hu

Különböző sportokból, edzésformákból több tucatot képes lekövetni az óra, ilyenkor is rengeteg adatot gyűjt be, amik valóban segítségünkre lehetnek abban, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, és ezekhez egyes esetekben még edzésterveket is készíthetünk a viselhető eszközünk és a csatlakozó alkalmazás segítségével.

Idén nagy újdonság a Pro modellnél, hogy már a golf is monitorozható, ráadásul rengeteg pálya (köztük magyarok) térképe elérhető az órára, lyukinformációkkal, de a kütyünk még az ütéseinket is képes elemezni a burkolat alá került szenzoroknak köszönhetően.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy az órában kifejezetten pontos, kétsávos GPS kapott helyet, ami futás, kerékpározás és túrázás közben is hasznos adatokkal szolgál. Edzést elindítva még térképet is kapunk a kijelzőre, amit akár arra is használhatunk, hogy erdőjárás közben visszataláljunk a kiindulási pontunkhoz, az ugyanakkor kicsit érhetetlen, hogy a Huawei-féle Petal Maps miért nem elérhető önálló, az órán is használható alkalmazásként, mint a Google Térkép a Pixel és Galaxy eszközökön.

24.hu

Kiemelném még, hogy a Huawei Egészség alkalmazás nemcsak gyűjti és jól áttekinthetően prezentálja a mért adatokat, de segíthet egy egészségesebb, stresszmentesebb élet kialakításában is. Az appnak ráadásul már van egy hazánkban is elérhető Premium fokozata, ami a Watch GT 5 Pro megvásárlása esetén három hónapig havidíj nélkül használható – méghozzá anélkül, hogy kártyaadatokat adnánk meg.

Ennek hála már nemcsak az alvásunkat összegző és értékelő grafikon mellé kapunk pihenésjavító tanácsokat, de angol nyelven elérhetők úgynevezett prémium tanórák több kategóriában (jóga, futás, fogyás, izomépítés stb.), pontosan vezethető az étkezési napló bevitt kalóriákkal, kapunk zenét az alváshoz, meditációs és légzős gyakorlatokat, illetve a fittségünket megőrizni hivatott terv is készíthető, itt a mért adatok és a kijelölt célok (például fogyási cél) alapján készít több hetes tervet a rendszer.

24.hu

Kinek ajánlom?

A Huawei Watch GT 5 Pro okosóra elég szerény képességű az operációs rendszer korlátai miatt, így amennyiben valaki olyan, a gyártó ökoszisztémájába mélyen beépülő, sokfunkciós viselhető eszközt szeretne, mint például a Galaxy Watch Ultra, a Pixel Watch 3 vagy az Apple Watch Series 10, annak nem ez lesz a megfelelő választás.

Ha viszont fontos, hogy egy klasszikus órát idéző eszköz legyen a kezünkön, legalább egyhetes üzemidővel, pontos és sokrétű aktivitáskövetéssel, akkor bátran merem ajánlani a tesztalanyunkat, ugyanis ezen feltételeknek messzemenően megfelel.

Az általam kipróbált variáns ára ugyan 200 ezer forint, de ez főleg az exkluzív kivitelnek köszönhető, a fekete, de szintén titán óratokos, ellenben fluoroelasztomer szíjas verzió már a bevezetőben említett 140 ezres áron is hazavihető.

Szajki Bálint / 24.hu – Ez itt már a jóval olcsóbb, sima Watch Gt 5 variáns, kék színben.

Ha pedig valakit nem érdekelnek a golfos funkciók, illetve megvan EKG-mérés nélkül, akkor ott a sima Watch GT 5, ami képességek terén ennyivel gyengébb a Pro modellnél, illetve ott be kell érni a rozsdamentes acél óratokkal – cserébe az árcédula is csak 95 ezer forint. Érdemes továbbá tisztában lenni azzal is, hogy október 31-ig bármelyik változat megvásárlása esetén ajándékba jár egy Huawei FreeBuds 5i fülhallgató.