Tech tesztlabor

Ezért az okosóráért már hajlandók lennénk fizetni

Nincs két hónapja, hogy kipróbáltuk a Fitbiot Ionic okosórát, amitől nem voltunk elájulva: tesztünkben azt írtuk, hogy összességében teljesen okés kütyü, ami semmi újat nem nyújt a piacon lévő konkurenciához képest, ellenben indokolatlanul magas a 100 000 Ft környékén mozgó árcédulája.

Egész jó a Fitbit okosórája, de az árát csúnyán benézték
A Fitbit Ionic teljesíti, amit ígér, de a 100 000 forintos ár túl magas ezért a kütyüért.

Azt valószínűleg a gyártónál is érezhették, hogy nem az Ionic-kal fogják letarolni a viselhető okoseszközök piacát, így a cég áprilisban előállt a Fitbit Versa nevű okosórával, ami a beépített GPS-t leszámítva mindent tud, amit az elődje, ráadásul sokkal jobban néz ki, a szoftver is fürgébb, az ára pedig sokkal kedvezőbb, így ez a modell kifejezetten közel került a szívünkhöz a tesztidőszak során.

AZ APPLE WATCH NYOMÁBAN

Ellentétben az Ionic meglehetősen robosztus és szögletes kialakításával, a Versa már egy finoman lekerekített vonalakkal operáló, mindössze 11 mm vastag, ízléses kütyü, ami egyaránt jól állhat férfiaknak és nőknek. Az óratesten erősen érződik, hogy a dizájnerek az Apple-től nyerték ihletet, azzal a lényeges különbséggel, hogy a kialakítás itt nem hosszúkás, hanem oldalirányba szélesedő, ami kifejezetten jól áll az elegánsan fekete (de ezüst és rosé arany színben is kapható) készüléknek.

EGÉSZ POFÁS KIS KÜTYÜ – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A szíj ezúttal is strapabíró (bár könnyen koszolódó) gumi, az alapcsomag pedig a Fitbit jó szokásához híven tartalmaz egy kisebb és nagyobb változatot is, a pánt lelógó részét fogó gyűrű belső részén pedig található egy pöcök, ami a használat során beleakad a szíj lyukaiba, így nem nagyon kell attól tartanunk, hogy intenzívebb testmozgás közben esetleg kicsatolódik és lerepül a kezünkről az óra.

Az óra jobb oldalán kettő, míg a balon egy gomb található, ezekkel navigálhatunk a menükben, a kütyü egy USB-s dokkolóba helyezve tölthető, 50 méter mélységig vízálló, az 1,34 colos, 348 x 250 pixeles, érintésérzékeny kijelző pedig még erős természetes fényben is jól látható,

köszönhetően az 1000 nit fényerejű panelnek.

A hátlapon egy optikai pulzusmérő villog zölden, a kijelző alatt pedig gyorsulásmérő, NFC chip, Bluetooth 4.0 illetve WiFi 802.11b/g/n kapott helyet, a készülék 145 milliamperes aksija pedig akár négy napig is bírja a strapát, és nagyjából másfél óra alatt visszatölthető maximumra.

FLOTTUL MEGY MINDEN

Amíg az Ionic esetében kifejezetten zavaró volt, hogy mennyire lassú a kapcsolat az okosóra és a (beüzemeléséhez nélkülözhetetlen) okostelefon között, addig a Versa esetében már nem találkoztunk ezzel a bosszantó aprósággal. A párosítás pillanatok alatt megtörtént, majd a Fitbit alkalmazásban szintén villámgyorsan megtörténtek a legszükségesebb beállítások: a digitális óralap kiválasztása (rengeteg opció közül választhatunk), továbbá a telefonról érkező értesítések konfigurálása.

MINDENRŐL JÖN ÉRTESÍTÉS, AMIT KORÁBBAN BEÁLLÍTOTTUNK – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Utóbbiak (SMS, Facebook, Twitter, lényegében bármi) szintén késlekedés nélkül megérkeztek, ugyanakkor arra továbbra sincs lehetőség arra, hogy az óráról válaszoljunk a beérkező üzenetekre. Cserébe a hosszabb szöveges értesítések egyetlen érintéssel „kibonthatók” és „lapozhatók”, így

nem kell minden alkalommal elővennünk a telefonunkat, ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy ki és miért írt nekünk.

A Versa szoftver tekintetében még úgy is előrelépés az Ionichoz képest, hogy szemlátomást ugyanaz a rendszer fut mindkét hardveren, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül azon tényező mellett, hogy a Fitbit legújabb okosórája sem képes minden alkalommal felismerni a finom csuklómozdulatokat.

Ezúttal is rendszeresen előfordult, hogy hiába forgattuk a kezünket, hogy lássuk az óralapot, a képernyő fekete maradt, és csak újabb, már lendületesebb mozdulatok vagy gombnyomás hatására vált láthatóvá az idő, a kijelzőn mindig szereplő információk vagy a befutó értesítéseket.

CSAK A SZOKÁSOS

Ami az okos- és aktivitásmérő funkciókat illeti, a Versa hozza a manapság elvárható funkciókat, annyi kitétellel, hogy GPS chip hiányában nem képes rögzíteni a futva vagy kerékpárral megtett útvonalainkat, szóval, ha ragaszkodunk ehhez, edzésnél mindenképpen szükségünk lesz egy okostelefonra is.

A beépített szenzorok ugyanakkor folyamatosan mérik a teljesítményünket, és az adatok – választott óralaptól függően – meg is jelennek a képernyőn: ellenőrizhetjük a megtett lépések számát, a megmászott emeletek, az elégetett kalória, az aktívan töltött perceket, illetve a pulzusunkat.

MINDEN LÉPÉSÜNKNEK NYOMA VAN – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az adatokat a Fitbit app gyűjti, időszakok bontva, látványos grafikonokkal, jól átlátható módon, így minden szépen nyomon követhető, sőt a Versa természetesen edzéskövetésre is megfelelő, hiszen az óra menüjében még az is kiválasztható, hogy éppen milyen mozgást (futás, úszás kerékpározás) végzünk. Az egyetlen probléma, hogy a nem általános mozgástípusoknál (súlyemelés, erőnléti edzés) az óra a beépített szenzorok ellenére sem képes pontosan mérni az aktivitásunkat, így csupán az eltelt idő és a pulzus ismeretében számol nekünk – nem feltétlenül pontos – adatokat.

A FITBIT ALKALMAZÁS AZ EGYIK LEGJOBB APP, AMI JELENLEG A PIACON VAN – Forrás: 24.hu

Az órán belül természetesen megadhatunk magunknak napi célokat is, amik teljesítéséről értesítéseket kapunk, sőt a Fitbit Coach alkalmazás használatával akár egy virtuális személyi edzőt is „csatasorba állíthatunk”, aminek a segítségével a napi 10 000 lépésnél és az óránkénti rendszeres mozgásnál jóval komolyabb kihívásokat állíthatunk magunk elé, azaz a Versa nagy segítségünkre lehet abban is, hogy

kicsit egészségesebben éljünk vagy formába hozzuk magunkat.

Ami viszont továbbra is szomorú, hogy hiába beszélünk okosóráról, ami ráadásul nyitott operációs rendszerrel rendelkezik, a valóban értelmes applikációk nagyjából pont azok, amiket a készüléken előre telepítve találhatunk. Edzés, zenelejátszó, ébresztő, edzőprogram, légzésjavító, időjárás, stopper, Strava, ezeken felül viszont az alkalmazásboltban csak jobbára értelmetlen appok találunk, illetve olyan itthon nem működő lehetőségeket, mint a világ szebbik felén mobilfizetést lehetővé tévő Wallet vagy az itthon nem annyira népszerű, zenestreamelésre alkalmas Deezer.

CSENDÉLET OKOSÓRÁVAL – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Persze mondhatnánk, hogy idővel bővülni fog a Versás alkalmazások száma, de jelen pillanatban semmi nem utal arra, hogy bárki megszakadna abban, hogy applikációkat készítsen a FitBit OS-re.

AZÉRT KELLENE

A Fitbit Versa az egyértelmű előrelépések ellenére sem nevezhető tökéletes kütyünek, hiszen még mindig nem olyan sokrétű eszköz, mint egy harmadik generációs Apple Watch vagy egy Samsung Gear Sport, ugyanakkor az kétségtelen, hogy jóval pozitívabb benyomást tett ránk, mint a korábban tesztelt Ionic.

Jól néz ki, a szoftver elérhető funkciói zökkenőmentesen működnek, aktivitásmérésre nagyszerű, ráadásul az ára is 60 000 Ft környékén van, ami ugyan olcsónak még mindig nem mondható, viszont ezúttal a Fitbitnek sikerült jól belőnie az ár/érték arányt, és ha épp hasonló okoseszközre vágynánk, akkor a Versa elég komoly eséllyel indulna a kegyeinkért folytatott versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik