Tech

A szakértőket is meglepte a japán holdszonda

JAXA
JAXA

Ismét magához tért a japán SLIM holdszonda, így már a harmadik holdi éjszakáját túlélve – írja a CNN. Az eszköz ezzel minden előzetes elvárást felülmúlt, ugyanis nem úgy tervezték meg, hogy át tudja vészelni az égitest napfénymentes időszakait. A Holdon egy éjszaka körülbelül két hétig tart, ez idő alatt pedig akár -133 Celsius-fokig is hűlhet a hőmérséklet.

A SLIM még január 19-én ért földet az égitesten, amely történelmi sikernek számított Japán számára, hiszen ezzel az ötödik országgá vált, amely az égitest felszínén landolt az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után. A leszállás azonban nem egészen ment a tervek szerint, az eszköz ugyanis fejjel lefelé, az orrán landolt.

Az eszköz a szerencsétlen érkezés ellenére is képes volt működni, és még fotókat is küldött a Földre. Azóta már három holdi éjszakát vészelt át, legutóbbi felébredésekor pedig ismét fényképpel ajándékozta meg a japán űrügynökséget.

Erre április 23-án került sor, a SLIM azóta pedig már ismét alvó állapotba kapcsolt. A legközelebbi holdi nappal valamikor május közepén veszi kezdetét, a szakértők pedig abban reménykednek, hogy ekkor majd ismét, negyedik alkalommal is működésbe lép az eszköz.

Kapcsolódó
Új holdautó terveket mutatott be a NASA
A jármű 2030-ra készülhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik