Belföld

Szijjártó Péter: Megpróbálnak befolyásolni minket a szélrózsa minden irányából. Ennek vannak különböző formái, például a hackertámadások

Marjai János
Marjai János

Ha választás közeledik, mindig hackertámadásokkal jön elő az dollármédia

mondta Szijjártó Péter Marko Đurić szerb külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján az ATV azon kérdésére, amely az orosz hackertámadást firtatta.

Az ATV azt kérdezte a magyar külügyminisztertől, hogy két éve, amikor megjelentek a hírek, hogy orosz hackerek megtámadták a Külügyminisztérium informatikai rendszerét, és ezzel számos szenzitív adathoz jutottak hozzá, akkor ezt cáfolták.

Szijjártó Péter hozzátette,

az egész történelmünk arról szól, hogy megpróbálnak itt befolyásolni minket a szélrózsa minden irányából. Ennek vannak különböző formái, például a hackertámadások

Szerinte „a kérdés csak az, hogy ezeknek egy kormány ellenáll-e és fenntartja-e a szuverén politikáját vagy nem”.

Mi ellenállunk minden beavatkozási kísérletnek független attól, hogy az milyen formában valósul meg. Fenntartjuk a szuverén politikánkat, csak és kizárólag a nemzeti érdek alapján cselekszünk

– jelentette ki a miniszter.

Vannak szakemberek a minisztériumban is, „és a kormányzat erre szakosodott részlegeiben is”, akiknek az a dolguk, hogy az ilyen típusú biztonságunkat fenntartsák, és ha azt kihívás éri, akkor a szükséges lépéseket megtegyék – tette hozzá Szijjártó Péter, aki érdekes kérdésnek nevezte, hogy a KKM belső levelezése bármilyen témában, hogyan kerülhet ellenzéki újságírókhoz. “Ebben szerepet játszott-e bármilyen titkosszolgálat?”  – vetette fel, megjegyezve: „költői kérdés, érdemes lesz ezt egyszer majd megvitatni”.

A DK kezdeményezését, hogy távozzon, úgy kommentálta: „megtiszteltetés”.

Arra pedig, hogy az ellenzék a parlament rendkívüli ülésének az összehívását kezdeményezi a hacker-ügy miatt, közölte: a kampány alatt “ebben olyan nagy újdonság és innováció nincsen.

Mint ismert, a 444.hu által bemutatott dokumentumok szerint Szijjártóék hazudtak, amikor letagadták az orosz hekkertámadás tényét a 2022-es választási kampányban, mivel erről legkésőbb 2021 szeptemberében tudniuk kellett. Az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügy szervereit, onnan adatokat, leveleket loptak és lényegében mindent láttak, ami a Külügyminisztériumban történik.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pénteken közölte, az Európai Unió külügyi és biztonsági főképviselőjéhez, Josep Borrellhez fordult az orosz hekkertámadás ügyével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik