Nagyvilág

„Minden eszközt bevetnek” – hajtóvadászat a börtönőrök lemészárlásával kiszabadított francia bűnöző, A légy után

ALAIN JOCARD / AFP
Helyszínelést végző rendőrök a támadás helyszínén, az Incarville nevű normandiai településnél található autópálya-felhajtónál.
ALAIN JOCARD / AFP
Helyszínelést végző rendőrök a támadás helyszínén, az Incarville nevű normandiai településnél található autópálya-felhajtónál.
Franciaországban két börtönőrt is megöltek azok a bűnözők, akik megszöktettek egy Mohamed Amra nevű elítéltet, miközben a bírósági meghallgatásáról szállították vissza a börtönbe. A Légy becenéven is ismert gengszter ellen azóta hajtóvadászat indult, és több száz rendőr próbál a nyomára bukkanni.

Kegyetlen rajtaütés rázta meg Franciaországot a hét elején, amikor május 14-én délelőtt egy csapat puskákkal felfegyverkezett gengszter kiszabadított egy 30 éves, Mohamed Amra nevű elítéltet egy normandiai autópálya-felhajtónál, miközben a bűnözőt – aki A Légy becenéven is ismert – a bíróságról vitték volna vissza a börtönbe.

A törvényekkel 15 éves kora óta rendszeresen összetűzésbe kerülő Amrát úgy szabadították ki, hogy a rabszállítóból és a mögötte haladó kocsiból álló konvojt a fizetőkapunál két autóval közrefogták mindkét oldalról, és a rajtaütés közben több tucat lövést adtak le a gengszter felügyeletét ellátó börtönőrökre. A térfigyelő kamerák által rögzített támadásban az őrök parancsnoka és egy másik őr is meghalt, és az Amrát kísérő csapat további három tagja is életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A feltételezések szerint a marseille-i drogkereskedelem egyik fontos szereplőjének számító gengsztert – akit kábítószerekkel kapcsolatos bűnügyek miatt sosem ítéltek el – azóta sem találták meg a hatóságok. Csak a szöktetéshez használt autókra bukkantak rá, két különböző helyen; a járművek fel voltak gyújtva – vagyis az elkövetők nem igazán hagytak nyomokat maguk után.

„Meg fogjuk találni és meg fogjuk büntetni”

Így szerdán már arról szóltak a hírek, hogy szabályos hajtóvadászatot indítottak a szökevény felkutatására: 450 rendőrt és csendőrt vezényeltek Normandiába azzal a céllal, hogy lecsapjanak A Légyre. Az Interpol is közölte, hogy Mohamed Amra felkerült a legkeresettebb bűnözőket gyűjtő vörös körözési listájukra.

A gengszterek kegyetlen akciója szó szerint sokkolta a francia közvéleményt, hiszen a BBC beszámolója szerint több mint 30 éve nem volt olyan az országban, hogy börtönőrök haltak volna meg egy rabszöktetés közben. A büntetés-végrehajtási intézetek dolgozói ezért szerdán Párizsban és az ország más pontjain is megemlékezéseket tartottak.

„Felkutatjuk, megtaláljuk és meg fogjuk büntetni önöket” – üzente a támadás elkövetőinek Gabriel Attal miniszterelnök a parlamentben, majd a francia néphez és a beszédét tapsviharral fogadó törvényhozókhoz fordult, és azt mondta, hogy a bűnözők „meg fognak fizetni azért, amit tettek”.

Gerald Darmanin belügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy a „hidegvérű barbárságot” elkövető gengszterek megtalálására „minden eszközt bevetnek” a Franciaország történetében „példa nélküli” keresés során. És természetesen Emmanuel Macron köztársasági elnök is reagált a tragédiára.

A ma délelőtti támadás, amely fegyőrök életébe került, mindannyiunk számára sokkoló. Az egész nemzet a családok, a sebesültek és a kollégáik mellett áll. Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a bűncselekmény elkövetőit annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassunk a francia nép nevében. Könyörtelenek leszünk

– írta még kedden a közösségi oldalán.

Estelle Ruiz / Hans Lucas / AFP Egy börtönőr szakszervezet által rendezett megemlékezés május 15-én az északnyugat-franciaországi Carquefou börtöne előtt.

Már a hétvégén is szökni próbált

A vélhetően külvárosi bűnbandákban szocializálódott Mohamed Amrát május 10-én ítélték el betöréses lopásért, de a marseille-i ügyészség egy halálos áldozatot követelő emberrablás miatt is vádat emelt ellene. Az egészen keddig a Normandia fővárosától, Rouentől 61 kilométerre található Évreux városának börtönében raboskodó bűnözőt a szöktetése előtt azért vitték a bíróságra, hogy az ügyvédjével találkozzon.

Hugues Vigier szerint a védence a múlt pénteki ítélethirdetést követően a hétvégén is megpróbált meglógni a cellájából, de akkor nem sikerült elég gyorsan kifűrészelnie a rácsokat ahhoz, hogy meg tudjon szökni. Az RTL francia rádiónak nyilatkozó ügyvéd arról is beszélt, hogy „megbocsáthatatlannak” tartja az Amrát kiszabadító gengszterek által végrehajtott „őrült” erőszakot. „Ez nem felel meg annak a benyomásnak, amit róla szereztem” – mondta, majd a kedd délelőtti eseményeket így összegezte:

Egy rövid, körülbelül egyórás találkozót terveztünk reggelre, és az asszisztensem látta is Amra urat, aki teljesen normális volt.

Illetve azt is elárulta, hogy a védence már napokkal korábban tudott a keddi bírósági meghallgatásáról, úgyhogy nem kizárt, hogy szólt róla másoknak is.

Interpol / AFP A Légy az Interpol által kiadott körözési fotón.

A szökevény édesanyja pedig azt mondta: ő nem tudott róla, hogy Amra meg akart volna szökni, de ez nem jelent túl sokat, hiszen a rendszeres látogatásai ellenére a fia nem volt túl közlékeny vele. „Nem beszél velem. Ő a fiam, de nem beszél velem semmiről” – fogalmazott az asszony, akit az áldozatok rokonaihoz hasonlóan nagyon megviselt a fia szökése.

Összetörtem, sírtam – annyira rosszul voltam –, hogyan lehet így elvenni életeket?

– tette fel a kérdést az RTL-nek nyilatkozva. Majd a fia börtönbüntetéséről azt mesélte, hogy Párizsban, Marseille-ben és Rouenben is ült az elmúlt másfél évben egy 18 hónapos szabadságvesztéssel záruló lopási ügy miatt.

A francia BFMTV szerint A Légy néven is ismert 30 éves bűnözőt korábban 13 alkalommal ítélték el, többnyire kisebb szabálysértésekért – például lopásért, jogosítvány nélküli vezetésért, vagy azért, mert nem állt meg a rendőri ellenőrzés során az autójával.

Egy Marseille-ben elrabolt férfi halálában való érintettsége miatt a hatóságok azt feltételezik, hogy Mohamed Amra kábítószer-kereskedőként is tevékenykedhetett, és kemény bűnözőkkel is kapcsolatban lehet.

Lou Benoist / AFP Mohamed Amra utolsó ismert tartózkodási helye, a normandiai Évreux városának börtöne.

A szöktetés drogbandák megerősödésének jele is lehet

A filmbe illő szöktetés azonban nem csak a hátborzongató leszámolás jellege miatt sokkolta a franciákat. Hanem azért is, mert ha a hatóságok feltételezései igaznak bizonyulnak Mohamed Amra drogkereskedelemben betöltött szerepéről, akkor az őt kiszabadító gengszterek akciója arra is rávilágít, hogy a az utcai drogbiznisz szereplői milyen nagy befolyásra tettek szert Franciaországban az utóbbi időben.

A súlyos fegyveres támadás ráadásul ugyanazon a napon történt, amikor a francia szenátus közzétett egy jelentést, amelyben arra figyelmeztettek, hogy az egész országot „elárasztja” a kábítószer-kereskedelemhez köthető erőszak.

A jelentés szerint illegális szerekkel való üzletelés terén a kereslet és a kínálat is robbanásszerűen nőtt az utóbbi időben. „Az ország területének egyetlen része és egyetlen társadalmi osztály sincs a kábítószer-bűnözés hatókörén kívül, (…) a kábítószer-kereskedelem mindenhová beszivárog, és ezzel együtt az erőszak is fokozódik” – fogalmaz a dokumentum.

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP Egy Parc Kalliste nevű lakótelep Marseille egyik északi külvárosában.

A jelentés azt is megállapította, hogy a drogkereskedelem, és az ezzel járó erőszakos bűncselekmények ugrásszerű növekedésében a külföldi bűnszervezetek mellett a jól szervezett és veszélyes francia bűnbandáknak is nagy szerepe van. Hiszen a helyi drogbandák ma már pénzügyi és területi értelemben is szinte korlátlanul tevékenykedhetnek.

A drogcsempészés és -kereskedelem központjának tartott délfrancia kikötővárosban, Marseille-ben a tavalyi évben mintegy 50 ember halt meg a kábítószerekkel kapcsolatos lövöldözések miatt. A városi ügyész, Nicolas Bessone pedig egyenesen azt nyilatkozta Mohamed Amra megszöktetése után, hogy

a drogbandák olyan gazdaggá és hatalmassá váltak, hogy sikeresen beszivárogtak a város bírósági rendszerébe, és korrumpálják a köztisztviselőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik