Tech

Újabb nemzet hódította meg a Holdat

JAXA
JAXA

A telemetriai adatok szerint sikeres landolást hajtott végre a Holdon a japán űrügynökség (JAXA) holdkutatásra szánt SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) elnevezésű leszállóegysége magyar idő szerint péntek délután 16 óra 20 perc környékén, erősítette meg a BBC.

A JAXA a rendelkezésre álló adatok alapján közölte, hogy a kijelölt területen szállt le a szondájuk, ünneplés azonban még nincs. Az űrügynökség a landolás után mintegy kétórával tartott sajtótájékoztatóján a tisztviselők jelezték, a SLIM űrszonda leszállt a Holdra, és kommunikál a Földdel, de jelenleg nem termel áramot a napelemein keresztül. Az egység által szállított Lev-1 és Lev-2 egységek épségben vannak.

Hitoshi Kuninaka, a Jaxa egyik tisztviselője kijelentette: a landolást sikerként értékelik. Mint mondta, a lágy landolás a tervek szerint zajlott, mivel az űrszonda elküldte a szükséges telemetria adatokat, vagyis a fedélzeten lévő berendezések többsége működik.

Japán számára történelmi nap a mai, ugyanis a küldetés teljesítésével az ötödik országgá vált, amely az égitest felszínén landolt az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után.

A Moon Snipernek is nevezett leszállóegység egy olyan kráterben landolt, amelyben a szakértők szerint hozzáférhet a holdköpenyhez – vagyis az égitest felszíne és magja közötti részhez. Az ott végzet vizsgálatoktól azt remélik, hogy többet tudhatunk meg a Hold kialakulásának történetéről. A küldetés arra is törekszik, hogy vizet találjon az égitesten, amely nagyban segíthetné a jövőbeni holdbázisok felépítését.

A leszállóegység az eddigi legpontosabb landolást hajtotta végre a Hold felszínén, amelyről egy olyan szerkezet gondoskodott, amelyet eredetileg arcfelismerésre terveztek.

A SLIM két rovert is szállított: az első egy ugráló mechanizmussal felszerelt, kamerákat és tudományos rakományt raktározó egység volt. Emellett egy mindössze 250 grammos rovert is ráengedett a leszállóegység a Holdra, amely képes megváltoztatni az alakját, így alkalmazkodva a holdi viszonyokhoz, teszi hozzá az IFLScience.

A japán űrügynökség már 2022 novemberében is megkísérelt egy landolást a Hold felszínén, azonban az OMOTENASHI egységgel a tervezett leszállás előtt elvesztették a kapcsolatot. Hasonló történt 2023 áprilisában a japán Ispace űrkutatási vállalat szondájával is, amellyel szintén pillanatokkal a tervezett leszállási idő előtt elvesztette a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik